Je woning aanpassen?


Leven als gehandicapte of minder mobiele persoon is hoe dan ook een uitdaging. Altijd moeten vertrouwen op anderen voor de meest eenvoudige lichamelijke bewegingen is geen pretje, en het is dan ook een goed idee om te kiezen voor voorzieningen die weer een deel van de zelfstandigheid teruggeven. Voor wie een gehandicapt familielid of naaste meer wooncomfort en veiligheid wil geven, zijn de volgende handige maatregelen dan ook een goed idee! 

Onmisbare voorzieningen in de woning van een gehandicapte 
Onderstaand overzicht geeft enkele van de beste maatregelen om de gehandicapte te helpen bij het creëren van meer zelfstandigheid en mobiliteit in de woning! 

1. Antislip vloeren of matten 
Een van de gevaarlijkste onderdelen van de woning voor mensen die minder mobiel zijn en niet zo goed meer te been, is de vloer. Een valpartij is snel gebeurd, en dergelijke ongelukken zijn een van de belangrijkste oorzaken van blessures bij gehandicapte personen. Kiezen voor antislip vloeren of matten aan de voordeur en in gevaarlijke ruimtes zoals de badkamer, is dan ook een slimme maatregel! 

2. Een traplift voor meer mobiliteit 
Veel gehandicapte personen kunnen met moeite zelf stappen, laat staan een trap opwandelen! Als de woning in kwestie twee of meerdere verdieping heeft, dan is het daarom een goed idee om voor een tweedehands traplift te kiezen. Een dergelijke lift heeft iets mee van een kabellift, maar dan een die uit één stoel bestaat en via een automatisch systeem naar boven en onder kan gaan. Op die manier hoeft de persoon in kwestie zich niet zelf in te spannen om de trap op te gaan, en dat maakt zelfstandig wonen zoveel eenvoudiger. 

3. Een alarmsysteem in geval van nood 
Ten slotte is het een goed idee om een kwalitatief alarmsysteem te installeren in de woning. Hoewel bovenstaande voorzieningen een groot deel van het risico kunnen verminderen, kan het natuurlijk nog altijd gebeuren dat de persoon in kwestie valt. Op dat moment is een alarmsysteem met visuele- of geluidsnotificatie de redder in nood. Veel systemen waarschuwen meteen familieleden of zelfs de brandweer, zodat de gehandicapte snel uit de nood kan worden geholpen!