Je woning uitbouwen? Hier let je op


Zit je helemaal op je plek in je huis, maar kom je ruimte te kort? Loop je misschien al een tijdje te worstelen met het idee of je je huis wel of niet zal gaan uitbouwen, door een opbouw of een aanbouw te plaatsen en twijfel je om de stap te zetten? Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je je huis gaat uitbreiden en waar moet je rekening mee houden? Het ligt natuurlijk volledig aan de wensen en mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis, dan zal je de buitenmuur moeten doorbreken en dus ook rekening moeten houden met een eventuele vergunning. Ga je voor een opbouw, zoals een dakkapel of een hele nieuwe verdieping? Dan zijn er weer andere zaken belangrijk om op te letten. Het plaatsen van een serre of veranda wordt ook gezien als uitbouw en is een kleiner en makkelijker project om aan te pakken. Kortom speel je met de gedachte om je woning uit te bouwen? Dan moet je hier zeker op letten.

meubels interieur uitbouwen realiseer je droomhuis

Nieuwe meubels uitzoeken
In het geval van een aan- of opbouw van een ruimte of verdieping, is het nodig om rekening te houden met het aanschaffen van nieuwe meubels. Die nieuwe ruimte moet toch gevuld worden. Een nieuwe ruimte inrichten kan je deels doen met de spullen die je al hebt, maar er moeten misschien ook wel wat nieuwe meubels aangeschaft worden. Meubelwinkel Purmerend heeft de grootste collectie meubels. Van designcollecties tot een eigen prachtige huiscollectie, er is van alles te vinden. Je kan een afspraak maken om je plannen te bespreken en krijgt daarin professioneel interieuradvies.

Het stucwerk en de vloer
Wat ook belangrijk is om in gedachten te houden, is dat niet alleen de aanbouw zelf stuc- en schilderwerk nodig heeft. Sterker nog, als het aangebouwde deel de ruimte van de woonkamer of slaapkamer vergroot, dan zal de hele kamer opnieuw moeten worden voorzien van stuc- en schilderwerk. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de vloer want die wordt waarschijnlijk doorgetrokken naar het aangebouwde deel. Als je nog precies weet welke vloer er ooit in is gelegd en is die nog voorradig? Geweldig! Want dan kun je gewoon wat extra planken bijbestellen. Als dat niet het geval is, zal je waarschijnlijk een hele nieuwe vloer moeten uitkiezen.

 

architect tekening uitbouwen realiseer je droomhuis

Bij een opbouw is dit anders. Er zijn dan andere mogelijkheden omdat het een op zichzelf staande ruimte wordt. Je hebt dan dus de vrije hand in je vloerkeuze en ook in wat je met de muren gaat doen.

De uitvoering
Voor een aanbouw of opbouw is het nodig om een aannemer in de arm te nemen. Die kan de bouw namelijk goed begeleiden, door de planning op zich te nemen en het overzicht te bewaren. Vergelijk wel altijd meerdere offertes aan van verschillende aannemers met elkaar, voordat je je definitieve keuze hierin maakt.

Wil je daarnaast ook graag advies over het ontwerp, de inrichting en de indeling van je uitbouw? Dan kun je ervoor kiezen om met een interieurarchitect te werken. Die begeleid je in het voortraject en kan je helpen met het maken van de ontwerpen.

Wil je een kleine subtiele uitbouw doen door bijvoorbeeld alleen een veranda of een serre te plaatsen, dan kun ook overwegen dit zelf te doen, afhankelijk van hoe handig je bent natuurlijk.