Jouw bed vertelt wie jij bent

We slapen ongeveer een derde van ons hele leven. Waarom zouden we dit dan niet zo aangenaam mogelijk maken? Bovendien, voor een goed humeur, meer energie, alertheid en creativiteit is een goede nachtrust essentieel. Hóe we slapen is daarom belangrijk: een drukverlagend matras, een dekbed dat ventileert en de sfeer in de slaapkamer dragen allemaal bij aan een betere nachtrust. Eco en ergonomie zijn tegenwoordig óók bij de ontwikkeling van slaapkamerartikelen de kernwoorden, zonder daarbij afbreuk te doen aan comfort en sfeer. Deze punten zijn zeer persoonsgebonden: de slaapkamer vertelt dan ook veel over de persoon die er slaapt.

Hoofd, schouders, knie en teen

Ergonometrie speelt een steeds meer belangrijke rol bij de ontwikkeling van bedden. Ingebouwde massagesystemen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd maar ook voor het 'gewone' matras geldt dat deze niet achterblijft. Ergonomische ontwikkelingen dringen door tot alle slaapkamer-regionen en eigenlijk bestaat er niet meer zoiets als een 'slecht' matras. Belangrijk is vooral dat je de producten kiest die bij je passen: bij jouw slaapbehoeften, slaaphouding, lichaam, gewicht en wensen. Een koudschuim matras bijvoorbeeld, is door de open celstructuur goed vochtabsorberend en biedt goede ondersteuning. Bij polyether matrassen ontstaat er sneller een kuil, door de gesloten celstructuur. Met de aankoop van een matras is de keuze voor de juiste bedbodem - lattenbodem, spiraal of boxspring al of niet met verstelbaar hoofd- of voeteneinde - minstens zo belangrijk. Bovendien 'werken' sommige matrassen beter op bepaalde bedbodems. Goede voorlichting is op dit punt dus van belang.

Goede keuzes, betere nachtrust

Evenveel keuze als er is in matrassen, is er ook in kussens en dekbedden. Voor alles geldt dat de persoonlijke wensen en eigenschappen onder de loep moeten worden genomen. Dons is bijvoorbeeld voor dekbedden een goed vulmateriaal: het is een natuurlijke warmhouder, onderhoudsvriendelijk, licht in gewicht en veerkrachtig. Kameelharenvulling heeft dezelfde zachtheid, is isolerend en goed vochtabsorberend. Een synthetisch dekbed is niet aan te raden bij overmatige transpiratie. Kies in dat geval voor wol of dons. Voor mensen die tijdens de zomernachten last hebben van de warmte, zijn er seizoens- of zomerdekbedden. Door passende keuzes te maken voor de slaapkamer, stap je altijd met het juiste been uit bed!

Licht in duisternis

De slaapkamer is aan veranderende woonmode onderhevig. Iets dat echter niet zal veranderen is het gegeven dat verlichting de sfeermaker bij uitstek is, ook in de slaapkamer. Felle verlichting is in deze ruimte daarom niet aan te raden; zacht, sfeervol en dimbaar licht heeft de voorkeur. Bij de aankoop van een lamp is een neutraal model gunstiger dan een opvallend en trendgevoelig exemplaar. Een neutrale lamp kan langer mee, ook als wordt besloten de slaapkamer geheel te restylen en een ander kleurenpallet te hanteren. De ultieme sfeerverlichting in de slaapkamer blijft natuurlijk de kaars, romantiek ten top!


Door passende keuzes te maken voor de slaapkamer, wordt er een ruimte gecreëerd die aansluit bij de persoonlijkheid en wensen. De dag begint en eindigt tenslotte in deze ruimte en we brengen er een derde van ons leven door! 's Nachts laden we onze batterij weer op. Dit gebeurt het meest effectief als de slaapkamer een afspiegeling is van de persoon die er slaapt.


Jouw bed vertelt wie jij bent


Jouw bed vertelt wie jij bent


Credits: Perscentrum Wonen