Juiste ondervloer parket en laminaat

 

Bij het leggen van parket, laminaat of een vloer van houtdelen, moet er altijd eerst een goede ondervloer gelegd worden. Hiermee krijg je een egale vloer, het voorkomt dat er vocht in de vloer trekt van onderaf en het gaat geluidshinder tegen. Daarnaast is het ook nog warmte isolerend. Er zijn wel een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

De ondervloer | Beurs Eigen Huis

De ondervloer

Van belang bij de keuze voor de correcte ondervloer is met welke bestaande vloer je te maken hebt. Is deze van beton of misschien is het wel een houten vloer? En wat als er al een vaste vloer in ligt, zoals een tegelvloer?

Behalve de soort vloer waar de ondervloer op komt te liggen is ook de vloer die erop komt te liggen bepalend voor de juiste ondervloer. Bij het kopen van laminaat of houten vloer staat vaak een advies op de verpakking waar de ondervloer aan moet voldoen.

 

Ondervloer op beton | Beurs Eigen Huis

Een ondervloer op beton

Het allerbelangrijkste bij een vloer van beton is dat deze egaal is. Bobbels moet je wegsteken en grote gaten kun je het beste volstorten met snel cement. Mocht je vloer scheef weglopen, dan kun je er ook nog voor kiezen om de hele vloer te voorzien van een dunne laag cement en de vloer hiermee te egaliseren. Het eindresultaat zal er alleen maar mooier van worden.

Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken. Let erop dat je dit alleen gebruikt als je de nieuwe vloer niet gaat verlijmen.

De folie wordt over de gehele betonvloer neergelegd en loopt zelfs een stukje omhoog tegen de muren op. Op die manier trekt er ook geen vocht vanuit de muur de vloer in. De randen plak je vast met aluminium tape. Met een mooie afwerkplint nadien zie je hier niets meer van en heb je optimaal plezier van je onderfolie.

 

Mocht je je nieuwe vloer wel gaan verlijmen, dan kun je beter spaanplaten neerleggen als ondervloer. Hier hoef je in principe geen ondervloer meer onder te leggen, maar het is wel verstandig om toch eerst een vochtwerende folie te gebruiken. Dit voorkomt dat de spaanplaten aangetast worden door eventueel vocht uit het beton. 

Een spaanplaat van 12 mm dik is voldoende en je boort ze vast in het beton. De spaanplaat ligt zo’n 10 mm van de muren af en tussen iedere plaat hou je een afstand van 5 mm. Omdat spaanplaat een natuurproduct is, kan dit uitzetten of krimpen en op deze manier voorkom je problemen.Om de 30 a 35 mm boor je de spaanplaten vast, maar wees er wel zeker van dat er geen leidingwerk in de voer zit die je zou kunnen beschadigen door het vastzetten van de spaanplaten. Laat de kop van de schroef verzinken in de spaanplaat zodat je geen problemen krijgt met de vloer die erop komt te liggen.

Mocht je niet zeker weten of er leidingen in de vloer zitten, dan kun je er ook voor kiezen de spaanplaten direct op de betonnen vloer verlijmen, al kun je dan natuurlijk geen vochtwerend folie meer gebruiken onder de spaanplaten.

Een ondervloer bij een houten vloer als basis

Mocht er een houten vloer in de woning liggen, dan kies je over het algemeen ook voor een 12 mm spaanplaat ondervloer die je in tegengestelde richting op de bestaande houten vloer legt. Controleer de vloer op loszittende planken of uitstekende schroeven en spijkers. Als de planken erg onregelmatig liggen, kun je door schuren en schaven deze hoogteverschillen opheffen. Zorg er ook voor dat de spaanplaten onderling verspringen en laat de schroeven ook hier verzinken in de spaanplaten.

Plavuizen of tegels, wat nu?

Heb je een tegelvloer liggen en zie je het niet zitten om deze eerst te verwijderen? Geen probleem, deze kan goed als basis dienen voor je ondervloer, maar dan moeten de tegels wel glad liggen en goed vastliggen. Hier kun je dan prima een folie over aanbrengen. Is de tegelvloer echter niet meer in zo’n beste conditie? Dan is het aan te raden deze eerst te egaliseren. Mocht je je nieuwe vloer willen verlijmen, dan moet je de hele tegelvloer voorstrijken met speciale producten. Laat je hierin goed adviseren door een erkend bedrijf om geen fouten te maken.

Een ondervloer helpt bij geluidsoverlast

Woon je in een appartement of flat, dan zijn er vaak strenge regels aan vloerbekleding in verband met eventueel geluidsoverlast. Probeer na te gaan wat de normen zijn die de woningbouwvereniging handhaaft. Veel ondervloeren zijn getest op geluidsisolatie door het TNO en de resultaten staan dan vermeld op de verpakking van de ondervloer.

Bewaar een stukje van het verpakkingsmateriaal van de ondervloer, zodat als je vragen of klachten krijgt, je kunt aantonen welke ondervloer er ligt.

Ondervloer en vloerverwarming

Bij vloerverwarming gebruik je geen vochtwerende folie. Kies in dit geval voor een ondervloer van eiken mozaïek die je vastlijmt op de vloer. Gebruik geen spijkers of schroeven, want de kans is natuurlijk heel groot dat je het vloerverwarmingssysteem raakt.