Keukenrenovaties, wat zijn je opties?


Soms ben je echt even toe aan iets nieuws. Zeker een keuken kan ineens hopeloos verouderd aanvoelen, denk aan kleuren die niet meer van deze tijd zijn of apparaten die beginnen te rammelen. Past een geheel nieuwe keuken niet helemaal in je budget? Dan kan het renoveren van je keuken een goed alternatief zijn. Keukenrenovaties pakken doorgaans een stuk goedkoper uit.

Je kan een keukenrenovatie zo gek maken als je zelf wilt. Hoe meer je laat aanpassen hoe hoger uiteraard de kosten zullen zijn. Met een paar simpele ingrepen kun je al een wereld van verschil maken en je keuken echt een uitstraling geven alsof het een compleet nieuwe was. Wat zijn zoal je mogelijkheden voor het renoveren van je keuken?

Nieuwe kleur voor je keuken

Door je keuken een nieuwe kleur te geven ziet deze er vaak al helemaal anders uit. Dit is de meest eenvoudige keukenrenovatie en daarmee ook je goedkoopste optie. Je keukenkastjes zijn doorgaans prima over te spuiten, afhankelijk van welk materiaal ze zijn gemaakt. Een alternatief is om je kastjes met folie over te plakken, dit is ook echt een quick win als het om keukenrenovaties gaat.

Vervangen van materialen

Het vervangen van materialen kan veel effect sorteren. De deurtjes van je keukenkastjes bijvoorbeeld. Al kan dit wel aardig in de papieren lopen als de fabrikant jouw formaat keukenkastjes niet meer maakt. Je moet ze dan op maat laten maken. Ook een nieuw werkblad, nieuwe laatjes of nieuwe grepen vormen een beproefd recept voor een nieuwe look voor je keuken.

Nieuwe keukenapparatuur

Een laatste optie is het vervangen van apparatuur. Dit kan uiteraard wel wat aan de prijzige kant zijn, maar ook een enorme boost geven aan het gebruiksgemak van je keuken. Ook kan je vrij eenvoudig je verlichting aanpassen. Een mooi armatuur met sfeerverlichting staat toch een stuk leuker dan een bak met tl-verlichting.

Andere voordelen van een keuken renovatie

Naast de kostenbesparing zijn er nog een aantal andere voordelen te noemen van rennovatie:

Minder rotzooi in huis: bij een renovatie wordt je huis veel minder overhoop gehaald. Leidingen kunnen meestal blijven liggen waar ze liggen en er hoeft veel minder sloopwerk verricht te worden.
Waardestijging van je huis: een vernieuwde keuken betekent vaak een waardestijging van je huis. Een renovatie kan dus een goede investering zijn als je je huis wilt verkopen.

Maak voordat je kiest voor een renovatie eerst even een rekensommetje. Wellicht is een nieuwe keuken toch goedkoper. Dit kan zeker het geval zijn als je een wat uitgebreidere renovatie voor ogen hebt. Een voordeel van een geheel nieuwe keuken is dat je meer keuzevrijheid hebt.