Tien ideeën voor een kleine tuin 

Een kleine tuin optimaal gebruiken?

Hier zijn onze favoriete ideeën voor een kleine tuin die je helpen de ruimte te maximaliseren.

1. Creëer zelf een tafel

Krijg je gasten en mis je een extra tuintafel? Maak dan van een grote plantenbak of pot eenvoudig een kleurrijke bijzettafel. Dek de bovenkant van de bak af met een dunne stenen of houten plaat en zet je favoriete tuinstoelen erbij. Het is een leuke en snelle manier om onverwachte gasten te vermaken in de tuin.

2. Maak een display voor je planten

Pronk met je favoriete planten op een eenvoudig en stijlvolle display. Maak hem zelf van gestapelde betonblokken. Het scheelt een hoop ruimte, het ziet er prachtig uit én door de hoogte van je planten kun je ze makkelijk besproeien of snoeien.

3. Kleur je tuin

Schaduwrijke achtertuinen zijn heerlijk om tijdens een warme zomer de middag in door te brengen. Is jouw kleine, schaduwrijke tuin een beetje donker en saai? Fleur de boel op met kleurrijke kussens, stoffen, tapijten en potten.

4. Maak een buitenkamer

Plaats een kleine tuinset onder een vrijstaande pergola of overkapping. Hiermee maak je een sfeervolle buitenkamer. Een pergola doet het goed in de kleine tuin, omdat het een gevoel van extra ruimte creëert en de tuin groter doet lijken.

5. Gebruik grind

Grind is een mooie en weinig onderhoudende bestrating voor kleine tuinen. Het is ook makkelijker te gebruiken en goedkoper dan baksteen of tegels. Leg grind op het tuinpad en je hebt meteen een extra soort beveiligingssysteem tegen inbrekers!

6. Dubbel zoveel plezier

Haal twee keer het aantal bloemen in planten in je kleine tuin door een verticale tuin aan te leggen. Dat kan tegen een muur, schutting of aan je tuinhuis. Ook ideaal voor eigenaren van een klein balkon!

7. Verstop de afvalcontainer

Niets verpest het uitzicht meer in een kleine tuin dan een vuilnisbak of kliko. Bouw daarom een houten hek of lage schutting om de afvalcontainer heen. Ideaal om andere dingen zoals oude potten of tuingereedschap bij te plaatsen.

8. Een slingerend tuinpad

Een manier om ruimte te creëren in kleine tuinen is om een aantal bochten in het tuinpad te maken. Een iets meanderede loopbrug is beter dan een rechte strakke weg. Het geeft een gevoel van 'op reis' of 'op pad' zijn in de tuin.

9. Hoge kwaliteit tuinmeubelen

Hoe klein of groot de tuin ook is. Investeer altijd in hoge kwaliteit tuinmeubelen. Hiermee tover je zelfs de kleinste tuintjes om tot een ruimte met stijl en sfeer. Kwaliteit zie je en het straalt luxe uit. Leg er een paar comfortabele tuinkussens op en geniet!

10. Structuur aanbrengen

Breng structuur in je kleine tuin aan met lage en hoge hagen. Kleine hagen, zoals de buxus, zijn ideaal om tuinkamers mee te maken, zonder dat de ruimte klein aanvoelt. Bamboe is ook een alternatief.