Klussen in huis? Doe het veilig!

Klussen in huis, het lijkt heel gemakkelijk, maar klussers zijn wel een groep die regelmatig op de EHBO van een ziekenhuis belanden. Vaak gaat het niet om heel ernstige verwondingen, maar veel van die verwondingen hadden gemakkelijk voorkomen kunnen worden met een goede voorbereiding of het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Het is als klusser dus belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je veiligheid om kleine of grote ongelukken te voorkomen. Hierbij daarom enkele tips om veilig te klussen. 

Voorbereiding 
Een goede voorbereiding is essentieel om je klus in goede banen te leiden. Weet exact was je gaat doen en ga niet op het moment van klussen zelf een beetje aanmodderen. Maak desnoods ook tekeningen van je project, zodat je het kunt visualiseren. Bedenk goed welk gereedschap je je voor welk onderdeel van je project nodig hebt. Moet je elektrisch gereedschap gebruiken, zoals decoupeermachines, zorg dan dat je deze op tijd huurt. Ga je met elektriciteit werken, zorg dan dat je daar het juiste gereedschap voor bij de hand hebt en weet welke groepen je moet afsluiten. 

Juist gereedschap 
Als je werkt met gereedschap dat bot is of stuk, dan maakt dit je klus alleen maar lastiger en moeilijker. Zorg daarom dat je goed gereedschap voorhanden hebt. Een zaag die bot is moet je slijpen en neem eventueel ook handleidingen door van elektrisch gereedschap. Neem voor cirkelzagen, decoupeermachines en kettingzagen ook de juiste veiligheidsvoorbereidingen. Met goed en juist gereedschap kun je je klus veel sneller klaren en krijg je ook een veel beter resultaat. 

Beschermingsmiddelen 
Het belangrijkste is om de juiste beschermingsmiddelen te dragen. Bij sloopwerk komt er veel stof vrij en loop je het risico dat je door brokstukken geraakt wordt. Draag daarom bij dit soort werk altijd een mondkapje, een veiligheidshelm en eventueel een veiligheidsbril. Bij het gebruik van lawaai makende machines moet je gehoorbescherming dragen. Naast de beschermingsmiddelen moet je ook de juiste en veilige kleding dragen. Een overall is een aaneensluitend kledingstuk, waarbij je geen risico loopt dat delen kleding in machines kunnen raken. Handschoenen beschermen je handen tegen schade en veiligheidsschoenen beschermen je voeten.