Let hierop bij een nieuwe keuken!


Wat is er nou leuker dan een nieuwe keuken uitzoeken? Het kan dan ook een echte aanwinst zijn voor je woning. Maar dan breekt de dag aan dat je naar de woningboulevard gaat en je je opeens realiseert hoe veel keuze er is op het gebied van nieuwe keukens. En wat zijn in jouw huis de mogelijkheden? Het is een aardige investering en het zou jammer zijn als het resultaat je tegenvalt. Gelukkig is dit artikel er om je op weg te helpen in je zoektocht naar de perfecte keuken!

Meten is weten
Er zijn op het moment veel verschillende soorten keukens. Het is belangrijk om, voordat je je hierop gaat oriënteren, alles op te meten op de plek waar de nieuwe keuken moet komen. Door dit te doen zul je erachter komen dat sommige opties al afvallen en dit maakt een beslissing nemen uiteindelijk een stuk makkelijker. Twijfel je of je alles goed opmeet? Dan kun je dit ook door een professional laten doen. Daarnaast is het goed om in te schatten hoe veel opbergruimte je nodig hebt. Je kunt je laten verleiden door een minimalistische stijl, maar als je thuis veel pannen, servies en andere benodigdheden hebt zul je erachter komen dat je liever wat meer kastjes of lades had gewild.

Het kiezen van een stijl
Ook hier geldt: laat je niet te snel verleiden door al het moois dat je in een keukenzaak tegenkomt. Houd er vooral rekening mee wat er past bij jouw woning en interieur. Wanneer je een open keuken hebt is het natuurlijk wel zo mooi als je de stijl van de woonkamer doorvoert in de keuken. Je kunt denken aan een landelijke, moderne, Scandinavische, eigentijdse of design stijl. Als je voor jezelf duidelijk hebt welke stijl je mooi vindt kun je je vervolgens in de keukenzaak laten adviseren over bijvoorbeeld bijpassende tegeltjes of het materiaal voor de vloer.

Sta stil bij de verlichting
Het is verstandig om goed over de verlichting in de keuken na te denken. Alleen een plafondlamp zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. Je zou ook spotjes kunnen toevoegen of verlichting in de afzuigkap laten integreren. Daarnaast is het tegenwoordig populair om de binnenkant van keukenkastjes en lades uit te rusten met ledverlichtingstrips. Waar je daarnaast nog over na moet denken is of je bijvoorbeeld zal gaan werken in de keuken, zoals dat het geval is in een leefkeuken. Je wil dan natuurlijk voldoende licht hebben om al je papieren en documenten goed te kunnen lezen. Kies dan dus ook voor werkverlichting.

Inrichting van de keuken
De volgende vraag is natuurlijk wat je allemaal in je keuken nodig hebt. Je kunt dan denken aan de verschillende soorten apparatuur die mogelijk zijn. Wanneer je een vaatwasser in je keuken wil hebben is het natuurlijk goed om van tevoren uit te zoeken wat de beste keuze is. Daarnaast moet je stilstaan bij de vraag op welke manier je wil koken. Zo kun je kiezen voor elektrisch, inductie, keramisch of voor een gaskookplaat. Ook hier kunnen de verkopers in de keukenzaak je goed over informeren. Niet alleen de apparatuur is belangrijk. Heb je bijvoorbeeld ook genoeg koekenpannen, bestek en keukengerei? Als laatste kun je je buigen over de decoratie; wil je bijvoorbeeld een schilderij of plant in je keuken?

Met bovenstaande tips ben jij snel op weg naar jouw droomkeuken!