De magie van markiezen

Zonwering is meer dan alleen zonwering. Zonwering kan als decoratie ook nog eens een mooie toevoeging zijn aan uw woning. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een zonwering die goed aansluit bij de uitstraling van uw woning. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden voor markiezen. Lees hier meer over de magie van markiezen.

Markiezen
Markiezen zijn zonneschermen met een ronde, bolle vorm. De markies bestaat uit een doek dat gemaakt is van een vochtbestendig en vuilafstotend materiaal. Het doek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. Hierdoor kunt u de markies perfect laten aansluiten op de uitstraling van uw woning. Vroeger gebruikte men vooral groen met wit gestreepte markiezen, maar tegenwoordig zijn alle kleuren en ook effen doeken mogelijk. Markiezen kunnen een karakteristieke en stijlvolle uitstraling aan uw huis geven.

Soorten
Naast de keuze voor de kleur van het doek kunt u ook kiezen voor een bepaald model van de markies. Er zijn drie verschillende modellen:

  • Standaard

Het standaard model komt vaak voor. Bij de standaard markies hebben de hoogte en de uitval van de markies dezelfde afmeting. De uitval is de afstand die de markies van de gevel uitsteekt.

  • Petmodel

Bij het petmodel valt het doek minder laag dan bij een standaard markies. Dit heeft als voordeel dat u er makkelijker langs en onderdoor kunt lopen.

  • Klapmodel

Bij het klapmodel is de uitval van de markies groter dan de hoogte. Dit zorgt ervoor dat het doek ook minder laag valt dan bij het standaard model. Hierdoor kunt u de ramen en deuren nog openen, ook als de markies uitgeklapt is.

Zonwering
Hoewel markiezen een mooie toevoeging kunnen zijn aan uw woning, hebben ze natuurlijk nog een belangrijkere functie. Markiezen zijn namelijk een zeer effectieve vorm van zonwering. Dit komt door de gesloten zijkanten van de markiezen. Deze zijkanten zorgen ervoor dat de zon vanaf elke kant wordt tegengehouden. In de warme zomermaanden creëert u hiermee een aangename binnentemperatuur en zorgt u ervoor dat u geen energie meer hoeft te verspillen aan het verkoelen van uw woning. Het gebruik van zonwering kan namelijk een temperatuurverschil opleveren van 5 tot 7 graden.

Prijzen
Nu alle eigenschappen en voordelen van markiezen zijn benoemd is er nog een factor die belangrijk is in uw overweging, namelijk de prijs. De prijs van een markies is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hangt de prijs af van onder andere de afmetingen van de markies, de bediening en de montage. Voor een markies van 1 meter breed betaalt u gemiddeld tussen de € 350 en € 450. Als u een bredere afmeting wilt, kunt u rekening houden met een meerprijs van € 100 per extra meter. Het is aan te raden om de markiezen door een specialist te laten monteren. Het is namelijk erg belangrijk dat de markiezen goed worden gemonteerd en als u dit door een specialist laat doen heeft u de garantie dat dit goed gebeurt. Het laten monteren van een markies kost ongeveer € 150, maar wordt goedkoper als u meerdere markiezen tegelijk laat plaatsen.

Advies vragen
Wilt u markiezen laten plaatsen? Dan is het verstandig om niet meteen de eerste specialist te kiezen die u tegenkomt. De prijzen kunnen namelijk per specialist verschillen. Vraag daarom wat prijsopgaves aan bij meerdere zonwering specialisten en neem deze prijzen mee in uw beslissing.