Moderne rieten daken 

Riet is een oeroud product dat tegenwoordig tal van moderne oplossingen biedt. Zo kan ieder dak, hoe vlak of stijl ook, voorzien worden van de prachtige uitstraling van riet. Zelfs inclusief energiezuinige oplossingen. Wat kan riet betekenen voor het moderne huis?

Rieten daken van vroeger en nu

Het beeld dat nog veel mensen hebben is dat het rieten dak zeer brandgevaarlijk is. Dit gaan we direct ontkrachten. Voorheen werd riet op houten latten gebonden, waardoor je ook vanaf de binnenkant van de woning tegen het riet aankeek. Doordat er geen harde scheiding zit tussen binnen en buiten is dit type rieten dak moeilijk tochtdicht te maken. Wanneer zich brand voordoet bijt het vuur zich dan ook snel door het riet heen. Deze dakconstructie zien we eigenlijk alleen nog terug op oude huizen, bij nieuwe woningen maakt een rietdekkersbedrijf gebruik van het schroefdak.

Het schroefdak is een gesloten dakconstructie waarbij het riet op houten platen wordt geschroefd. Hierdoor komt er bij brand geen zuurstof van binnenuit, waardoor vuur snel dooft. Het is zelfs zo dat er Nederlandse verzekeringsmaatschappijen zijn die voor het verzekeren van een huis met een rieten dak dezelfde premie vragen als voor een huis bedekt met dakpannen. Maar ook op het gebied van isolatie biedt het schroefdak voordeel. Het huis is een stuk energiezuiniger. Dit is prettig voor je energielabel, het milieu maar vooral ook voor je portemonnee. Kortom, de twee dilemma’s van het ‘oude’ rieten dak gaan tegenwoordig niet meer op. Er verschijnen dan ook steeds vaker weer rieten daken op in het straatbeeld.

Foto: Dingemans Architectuur

 

De uitstraling van riet mogelijk op alle daken

Een andere reden om niet voor het rieten dak te kiezen is omdat de hellingsgraad van het dak niet stijl genoeg is. Voor een rieten dak is het aanbevolen om een hellingsgraad van rond de 45 graden te hebben zodat het regenwater goed kan weglopen. Daarnaast vraagt een rieten dak om onderhoud. Dit om een zo lang mogelijke levensduur te waarborgen. Voor beide problemen is er één oplossing zodat je toch van de prachtige uitstraling van het rieten dak kunt genieten: riet van kunststof (Novariet). Qua uitstraling is Novariet nauwelijks van echt riet te onderscheiden en het materiaal kunststof zorgt voor vele voordelen:

kunststof riet kan op minder steile daken geplaatst worden;
schaduwen op het dak vormen geen probleem omdat kunststof riet goed tegen vocht kan;
algen en mossen houden niet van kunststof riet waardoor er geen onderhoud nodig is;
al deze voordelen zorgen voor een langere levensduur;

Het dak laten voorzien van kunststof riet is wel een vak apart. Daarom is er een Novariet certificaat in het leven geroepen. Zo zie je snel of een bedrijf het dak kan voorzien van het praktische Novariet.

Zonnepanelen op een rieten dak

Uiteraard is het ook mogelijk om zonnepanelen in het rieten dak te laten integreren. Zo kies je niet alleen voor een natuurlijk materiaal op het dak maar wek je ook verantwoord energie op. Zonnepanelen kunnen worden aangebracht in een bestaand rieten dak of in een nieuw dak. Het is wel aan te raden om de zonnepanelen te laten indekken. Bij het indekken van zonnepanelen wordt er onder de zonnepanelen een laag EPDM dakbedekking aangebracht om het dak waterdicht te maken. Worden de zonnepanelen namelijk op het riet geplaatst, dan droogt het riet onder de zonnepanelen na een flinke regenbui slecht. Dit doet het riet snel verslechteren.

Zoals je hebt gelezen is er hard gewerkt om het rieten dak te blijven verbeteren zodat het helemaal aan de woonwens van dit moment kan voldoen. Kortom, een ideaal product om moderne woningen mee te verrijken.