Moeten we het einde van het lage btw-tarief jammer vinden?

Helaas wordt het laten plaatsen van een dakkapel, het laten aanbrengen van zonnepanelen, het laten vervangen van kozijnen en andere herstel- en renovatiewerkzaamheden binnenkort duurder. Vanaf 1 juli 2015 geldt namelijk weer het hoge btw-tarief op de arbeidskosten bij dergelijke activiteiten. Scheelt dat je als consument nu veel of wordt het zwaar overdreven en welke gevolgen heeft het voor het aantal orders in de bouw? Zal dit aantal slinken of wordt het door bouwend Nederland een beetje overdreven? Op deze twee vragen zullen we in dit blogartikel antwoord geven, dit doen we aan de hand van twee voorbeelden.

Het eerste voorbeeld zal betrekking hebben op het plaatsen van een eenvoudige dakkapel. Bij het tweede voorbeeld gaan we het hebben over het vervangen van alle kozijnen van een huis. Maar eerst sommen we de kenmerken van de tijdelijke regels even op.

Het btw-tarief is verlaagd van 21% naar 6% op;
de arbeidskosten bij;
herstel- renovatiewerkzaamheden aan;
woningen die meer dan twee jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen en geldt tot;
1 juli 2015

 

De besparing

Laten we vooropstellen dat het vrijwel onmogelijk is een maand voor het verstrijken van de deadline nog een dakkapel of kozijnen te laten plaatsen. Want de regel is dat de werkzaamheden voor 1 juli volledig moeten zijn afgerond. Bij een dakkapel mag niet meer dan 55% van de kosten worden gerekend als arbeidskosten. Bij een kozijn is dat percentage slechts 40%. Maar wat betekent dat concreet?

Een simpele kunststof dakkapel van 5 meter kost exclusief btw 5.250 euro, dus inclusief btw vanaf juli 6.352,50 euro. Nu kost diezelfde dakkapel nog 5.919,38 euro, tenminste als volledig gebruik wordt gemaakt van het voordeel. Je bespaart iets meer dan 400 euro, ofwel een kleine 7%. Sommige consumenten zullen dit de moeite waard vinden anderen niet. Je kunt redeneren, dan maar een rolluik minder of een iets minder luxe dakkapel.

Wanneer we het hebben over het vervangen van alle kozijnen van het hele huis, dan spreek je al snel over 40.000 euro exclusief btw, ofwel inclusief btw na juni over 48.400 euro. Door nu diezelfde kozijnen te laten plaatsen bespaar je maximaal 2.400 euro, want de kozijnen kosten op het moment nog 46.000 inclusief btw. Dit is een leuk bedrag om te besparen, maar niet iedereen investeert zomaar even 40.000 euro. Mocht je redeneren alles wat ik minder moet betalen is mooi meegenomen, dan is het jammer dat de tijdelijke regels binnenkort vervallen.Weinig invloed

Je hoort bijna iedere bouwer roepen dat het lage btw-tarief gehanteerd moet blijven, maar zijn deze (nood)kreten terecht? Waarschijnlijk zal er na juni niet heel veel veranderen, want mensen die een dakkapel of nieuwe kunststof kozijnen willen zullen hun voornemens niet zomaar over boort gooien. Vaak is er een lang proces van sparen of lobbyen om geld bij de bank aan vooraf gegaan. Een paar honderd euro meer of minder gaat er niet voor zorgen dat die dakkapel of kozijnen er niet komen. Daarnaast maakt het voor de bouwers niets uit, want zij gaan uit van exclusief btw-bedragen.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat de vraag naar dakkapellen, kozijnen, zonnepanelen en andere bouwproducten ook grotendeels is toegenomen door een verbeterde economie. Het economische klimaat in 2015 is namelijk significant anders dan een aantal jaar geleden. Het is namelijk helemaal niet gezegd, dat de opleving alleen komt door het lagere btw-tarief.

Bron: www.kozijnen-web.nl