Nieuw huis? Wat mag je niet vergeten?


Je hebt je ultieme droomhuis op de kop getikt en bent helemaal klaar om in te trekken. Maar er zijn een paar dingen die je niet over het hoofd mag zien. Zoals het afsluiten van een rioolservice: hartstikke handig, maar tóch vaak vergeten. We helpen je op weg met een checklist voor een veilig nieuw thuis.

1. Intelligente beveiliging
Met een slim alarmsysteem ga je met een gerust hart de deur uit – of het nu om een ochtendwandeling of een weekendje weg gaat. Inbrekers slapen namelijk nooit: elke 10 minuten is er ergens in Nederland een inbraak. Daarom is het belangrijk dat je nieuwe woning 24/7 beveiligd is. Dit hoeft je trouwens geen bakken met geld te kosten: vanaf €14,95 per maand heb je al een alarm in huis dat automatisch in- en uitschakelt, inclusief bewegingsmelders. In andere woorden: geen omkijken naar.

2. Rioolservice
Ook in je nieuwe huis kun je te maken krijgen met een rioolverstopping. Als zoiets gebeurt, grijpen we vaak meteen naar een chemische schoonmaakmiddel. Maar dit kan gevaarlijk zijn: de verkeerde ontstoppingsmiddelen kunnen je afvoer namelijk flink beschadigen. Ga daarom niet zelf experimenteren, maar schakel een specialist in. Via een rioolservice, bijvoorbeeld. Deze is dag en nacht telefonisch bereikbaar.

3. Vlam in de schoorsteen
Lekker voor de knetterende open haard zitten in je nieuwe huis: iets fijners bestaat er niet. Maar brandgevaar ligt op de loer: vuil in de schoorsteen is de meest voorkomende brandoorzaak in Nederland. Veeg daarom eens per jaar de schoorsteen of laat deze vegen. Zo kun je zorgeloos door blijven stoken.

4. Is de cv oké?
Ook door slecht onderhoud van je cv-ketel kan er brand in je huis ontstaan. Of kun je gedwongen worden om de dag te beginnen met een onprettig koude douche. Voorkom dit door de cv-installatie tweejaarlijks na te laten kijken door een vakman. Ook als je een nieuwe cv-ketel hebt, is het belangrijk om deze te laten installeren en controleren door een erkende installateur. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie en hang een koolmonoxidemelder op bij je cv-ketel, geiser of gashaard. Daarmee hou je koolmonoxidevergiftiging buiten de deur.

5. Lekkage: liever niet
De dakgoten schoonmaken op een ladder: er zijn leukere dingen. Maar de klus moet geklaard worden. Een volle dakgoot kan namelijk lekkage, schimmel of vochtplekken veroorzaken in je nieuwe stulpje. En dat is niet alleen naar, maar ook slecht voor je gezondheid. Ga daarom één keer per jaar het dak op, of laat je dakgoten reinigen door een professional.

6. Laat de boel luchten
Of je nou naar een nieuwbouwwoning of een jarendertigwoning verhuisd: een goed geventileerd huis is een gezond huis, vrij van schimmel en vocht. Heb je een woning met balansventilatie gekocht? Laat het systeem dan keuren, zodat je zeker weet dat het goed werkt. Laat je een nieuw systeem installeren? Dan kun je dit bij oplevering laten keuren door een bedrijf dat gecertificeerd is door InstallQ en volgens Beoordelingsrichtlijn BRL 8010 werkt.