Nieuwbouwen / Verbouwen en uw installatie: u heeft 3 opties

Tijdens de 3 beursdagen van Eigen Huis (Ver)Bouwen hebben wij gemerkt dat de aandacht voor de elektrotechnische installatie blijft groeien. Het toverwoord momenteel is DOMOTICA, en een groot deel van de bezoekers heeft hier in elk geval over nagedacht. Maar wat is domotica eigenlijk en is het wel altijd nodig, of kan er ook op een andere manier luxe en comfort in huis gehaald worden.

Domotica

Domotica staat voor huisautomatisering. Domotica is ontwikkeld om de elektrotechnische installatie in uw woning comfortabeler te maken. Dit kan door middel van (automatische) sturing van zaken zoals verlichting, zonwering, klimaat, multimedia en een koppeling met alarminstallaties.

Wat doet Domotica in huis?

Binnenshuis kan dit betekenen dat de verlichting in een kamer alleen brandt als er iemand is, en de verwarming altijd zorgt voor de meest behaaglijke temperatuur, en bij afwezigheid op een graadje minder instelt. Dimmers en lichtscènes zorgen voor sfeer en de jaloezieën en rolluiken reageren automatisch op aanwezigheid van zonlicht of op het intreden van de nacht, dan wel op breken van een ruit. Muziek kan in diverse ruimtes bediend worden en ook waarschuwingen van alarmsystemen bij onraad kunnen op verschillende manieren gemeld worden. Energiemonitoring helpt u zuiniger om te gaan met energie.

En buitenshuis?


Ook als u niet thuis bent kunt u met Domotica een hoger niveau van comfort bereiken. Via WLAN (een internetverbinding) kunt u vanaf uw kantoor de verlichting uitschakelen en beveiligingsbeelden van camera’s bekijken in uw woning. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een tandje hoger zetten van de verwarming in de woonkamer als u onderweg naar huis bent of aanwezigheidssimulatie tijdens de vakantie.

Optie 1 KNX - de Europese standaard

De KNX technologie is erkend als officiële standaard voor woning– en gebouwcontrole in Europa (CENELEC EN 50090 en CEN EN 13321-1). Het is dan ook niet een systeem van JUNG alleen. Wereldwijd zijn er al meer 350 fabrikanten die producten en systemen voor KNX produceren. Installatiebedrijven die gecertificeerd zijn en met KNX werken zijn verenigd onder de naam 'KNX Professionals'.

Voor wat:
In het JUNG KNX systeem kan de besturing worden geïntegreerd van verlichting, jaloezieën, rolluiken, ventilatie, verwarming, muziek (bijvoorbeeld met de Sonos gateway) en ook alarmsystemen van derden kunnen aan het KNX systeem gekoppeld worden.

Voor wie:
Voor het aanleggen van het KNX systeem is het aanleggen van een laagspanningsbuskabel noodzakelijk. Hierover loopt alle communicatie en alle bedienpunten zijn erop aangesloten. Deze buskabel is eenvoudiger aan te leggen als het gaat om een nieuwbouw woning of bij een algehele renovatie. Anders kan het sleuven en slijpen veel puin en vuil opleveren en tijd kosten. Daarnaast is er software nodig om het systeem te programmeren. Voor het KNX systeem is een gecertificeerde installateur nodig voor de installatie en (eventueel een systemintegrator) voor het programmeren.

Hoe - per ruimte:
Voor het bedienen van de functies die niet automatisch gaan, zijn er bedienunits zoals Ruimtecontrollers en tasters, met display of bedrukt met teksten of symbolen.

En/of - mobiel:
Daarnaast is mobiel bedienen mogelijk met behulp van App, voor smartphone of tablet.

En - centraal:
Handig is om één centraal punt in huis te hebben, bijvoorbeeld de keuken, vanwaar de gehele woning gecontroleerd en bediend worden. Dit kan een Touch PC zijn of een ander touch panel, in elk geval met het eenduidige JUNG bedienoppervlak.

 

Optie 2 JUNG eNet - radiografische afstandbediening

Ook met eNet wordt de installatie comfortabeler. Dit systeem is echter uitsluitend bedoeld voor verlichting, jaloezieën en rolluiken. Omdat de (wand)zenders draadloos bedienen, is er veel minder hak- en breekwerk nodig, wandzenders kunnen desgewenst op een glazen wand geplakt worden. Ontvangers bij de lamp of in de meterkast gemonteerd schakelen of dimmen de verlichting. Op dezelfde wijze kunnen jaloezieën en rolluiken bediend worden.

Lichte domotica
eNet is niet bedoeld voor het sturen van de verwarming, klimaatsystemen, muziekinstallaties of alarmkoppelingen. Maar met de verlichting en zonwering alleen kan ook een comfortabele woning gerealiseerd worden. In elke kamer kunnen bijvoorbeeld lichtscènes worden ingesteld op de zenders. Lichtscènes bijvoorbeeld voor het tv-kijken, een sfeervol dinertje of een aparte lichtscène voor ‘lekker languit met een boek op de bank’. Handig is het ook om in elke ruimte een extra taster te reserveren voor ‘Alles UIT’ en ‘Alles AAN’ en bij de gang een dergelijke functie voor het hele huis, waarbij bijvoorbeeld de halverlichting zacht blijft branden, om u bij thuiskomst met licht te ontvangen.

Natuurlijk ook een App
Voor de bediening van het eNet systeem kunnen naast (wand)zenders ook smartphones en tablets gebruikt worden in combinatie met IP Gateway. Met de IP Gateway en de eNet App is de bediening van eNet voordelig, mobiel en comfortabel – overal in de eigen WLAN-omgeving. Er kunnen maximaal vijf tablets of smartphones gecombineerd worden.

eNet op een hoger level
Wilt u nog een stapje verder, maar wel in het eNet systeem, dan is er de eNet Server. De eNet Server bevat software en is de intelligente stuurcentrale van het systeem. Hiermee vindt de inbedrijfname, programmering en bediening van de eNet componenten plaats alsmede de opname in een netwerk van de gezamenlijk techniek in huis.

Visualisatie
eNet Home is de in de eNet Server geïntegreerde, browser georiënteerde, visualisatie. Hiermee is de bediening van de eNet installatie bijzonder comfortabel via Smart Displays, computer, laptop, tablet en smartphones.

Daarbij is de grafische weergave naar verbruiker overzichtelijk opgebouwd: de structurering naar ruimtes, functies en favorieten zorgt voor eenvoudige toegang, de bediening verloopt volgens het principe „bladeren, scrollen, functie/scène oproepen“. Zo heeft de gebruiker altijd en overal zijn eNet installatie onder controle.

 

Optie 3: conventionele installatie

En last but not least – een conventionele installatie. Ook hiermee kunt u extra luxe en comfort in huis halen. Denk hierbij aan dimmers voor extra sfeer, aan bewegingsmelders voor kelders of voorraadkasten en toiletten. De bewegingsmelders schakelen de verlichting vanzelf aan, maar ook vanzelf weer uit als er niemand in de ruimte is.

Gadgets
Ook handige gadgets kunnen hun steentje bijdragen. De USB laadcontactdoos bijvoorbeeld, laadt twee apparaten met USB-aansluiting tegelijk op. Handig voor in de keuken. Voor ruimtes waar geen muziekinstallatie aanwezig is, zoals keuken of badkamer, heeft JUNG verschillende radio’s, zoals de Smart Radio met display. Ook een fraaie oplossing hiervoor is de Bluetooth Connect, waarmee u de muziek van uw telefoon of internetradio kunt afspelen.

Klik hier voor meer informatie over de eNet radiografische afstandsbediening

Klik hier voor meer informatie over het KNX gebouwbeheersysteem