Ontwerpproces van een schuurwoning


De schuurwoning wint aan populariteit maar wat is de essentie van een schuurwoning en waar let je op bij het bouwen? Een kijkje in het ontwerpproces van een schuurwoning op de rand van de Veluwe.

De kern van een schuurwoning bestaat uit grote open ruimtes en vaak is het woonoppervlak geconcentreerd op de begane grond. De charme van een schuurwoning is de verbinding tussen verschillende ruimtes.

Een ander kenmerkend onderdeel van schuurwoningen zijn de hoge plafonds, deze maken het mogelijk om veel daglicht in de woning binnen te laten. De woning heeft een eenvoudige vorm en is de moderne versie van een ouderwetse schuur.
 

Beurs Eigen Huis bouwen droomhuis inspiratie blogs

Het ontwerpproces

Centraal in ons ontwerpproject staat altijd de wens van de toekomstige bewoner. Eén van de belangrijkste vragen is: Hoe gaat een ruimte gebruikt worden? Daarnaast is de ligging van de kavel een essentieel onderdeel van het ontwerp. Hoe draait de zon om de woning en wat zijn de woonwensen van de bewoner? Een ochtendzon in de keuken of een avondzon over het terras? Met deze elementen in gedachten wordt het  eerste ontwerp geschetst.

Ook wordt in het begin van het ontwerpproces al bepaald welke duurzame oplossingen geïntegreerd kunnen worden. Duurzame componenten worden gekozen naar de duurzaamheidsdoelen van het huis. Wordt het huis energieneutraal of zelfs passief?

Als laatste is ook de omgeving van belang. Een woning hoort in de omgeving te passen. De materialisatie  van de woning speelt hier een grote rol in.

Beurs Eigen Huis bouwen droomhuis inspiratie blogs

Een schuurwoning midden in het bos

Onze meest recente ontworpen schuurwoning is een woning in het bosrijke gebied van Epe. Het ontwerp van deze woning is opgehangen aan de wens van de toekomstige bewoners. Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. Gekozen is voor een open plattegrond met lange zichtlijnen en connectie tussen de verschillende ruimten. De zuid- en westgevel zijn georiënteerd naar de tuin, de grote ramen verbinden binnen met buiten.

Vanwege de ligging van de woning in het bos is gekozen voor een zwarte houten gevelbekleding. De buitengevels en het dak worden gebouwd met houtskeletbouw elementen. Tussen de houten stijlen wordt de isolatie geplaatst. Dit zorgt voor een duurzame woning. De woning wordt voorzien van een warmtepomp met vloerverwarming en een WTW ventilatiesysteem.

Heb je ideeën over je eigen schuurwoning en wil je hierover brainstormen met een architect? Elke week organiseren wij voor regio Den Haag, Leiden, Zwolle, Rotterdam en Amsterdam een inloopspreekuur. Schetsen, brainstormen of meer informatie over proces en regelgeving, alles is tijdens dit vrijblijvende gesprek mogelijk.
 

Beurs Eigen Huis bouwen droomhuis inspiratie blogs
Beurs Eigen Huis bouwen droomhuis inspiratie blogs