Zonnepanelen in opkomst!

De opkomst van zonnepanelen

Het valt niet meer te ontkennen dat zonnepanelen een grote opkomst aan het maken zijn. Vorig jaar juli stond de teller van de geregistreerde zonnepaneelinstallaties op 86.575. Afgelopen april waren dit er al 162.422. Het komt er dus op neer dat het aantal zonnepaneelinstallaties binnen een jaar bijna is verdubbeld.

De werkelijke hoeveelheid zonnepaneelinstallaties zal waarschijnlijk nog iets hoger liggen, want zowel bedrijven als particulieren moeten hun zonnepaneelinstallaties zelf aanmelden voor registratie en niet iedereen doet dit. Wel gaan de energiebeheerders er van uit dat het gegeven aantal wel goed zal zijn voor 80 à 90% van alle zonnepaneelinstallaties zijn.

Zonnepanelen

Tegenwoordig hoor je steeds meer over zonnepanelen en ook zie je ze steeds vaker. Over een paar jaar zijn ze waarschijnlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toch zijn de meningen verdeeld over het uiterlijk van de zonnepanelen. Veel mensen vinden ze niet mooi, maar ook hier begint verandering in te komen. Zonnepanelen worden namelijk steeds meer in verschillende vormen en kleuren aangeboden.

Kleuren

De bekende zonnepanelen: de monokristallijn en de polykristallijn hebben over het algemeen de kleuren zwart/donkerblauw of blauw/paars. Deze kleuren kunnen misstaan bij de kleur van uw dakpannen of bij uw omgeving. Nu zijn er kleuren op de markt die wel goed aansluiten op uw dak of die goed bij de omgevingskleuren van uw woning passen.

Zo zijn er de kleuren:

  • Groen
  • Paars
  • Grijs
  • Goud
  • Rood

Weet wel: zonnepanelen in andere kleuren dan zwart/donkerblauw of blauw/paars hebben minder rendement. Dit komt doordat de gekleurde zonnepanelen geen reflectiecoating hebben die de originele zonnepanelen wel hebben. Deze reflectiecoating zorgt ervoor dat de zon niet of nauwelijks weerkaatst, maar dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen door de zonnepanelen. Als zonnepanelen de reflectiecoating niet hebben, weerkaatst er meer zonlicht en ligt het rendement dus lager.

Op je dak?

Sommige mensen vinden het niet mooi om grote zonnepaneelinstallaties op hun dak te laten installeren, of denken dat er een grote verbouwing moet plaatsvinden bij het installeren van zonnepanelen. Beide ongerustheden zijn niet nodig. Zonnepanelen hoeven namelijk niet per se op je dak geplaatst te worden, maar kunnen ook op veel andere plekken worden geplaatst en in veel voorwerpen worden verwerkt. Ook zijn de zonnepanelen tegenwoordig vrij gemakkelijk te plaatsen.

Vormen

Door de technische innovaties die niet stil blijven staan, zijn zonnepanelen nu in andere gedaantes te vinden dan u gewend bent. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld geïntegreerd worden in dakpannen, waardoor de zonnepanelen nog amper op uw dak te zien zijn. Voor wie er geen zonnepanelen op het dak wilt hebben, zijn er ook zonneschermen en parasols met geïntegreerde zonnepanelen.

Overgaan tot aankoop of niet?

Als u twijfelt over de aanschaf van zonnepanelen, laat u dan vooral goed informeren door zonnepanelenspecialisten. Zo komt u alles te weten over zonnepanelen en kunt u niet voor verrassingen komen te staan. Als uw twijfel alleen bestaat door het uiterlijk van de zonnepanelen, zoals hierboven beschreven, zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot het uiterlijk van zonnepanelen en zit er over het algemeen wel iets voor iedereen tussen en zijn zonnepanelen voor iedereen geschikt.