Raamdecoratie voor het hele huis


Gordijnen maken een kamer echt helemaal af. Of het nu om de slaapkamer van de kinderen gaat of juist om de keuken; iedere ruimte in huis houdt van gordijnen. Maar ja, welke gordijnen passen het beste bij de kamer. En heb je wel zin in van die lange stoffen gordijnen voor je ramen? Heb je dan al voor een make-over van de kamer of je nieuwe huis gedacht aan rolgordijnen en vouwgordijnen? Net zo sfeervol, maar dan een stuk strakker.

gordijn realiseer je droomhuis

Rolgordijnen
Hou je van een strakke look in het interieur, dan zijn rolgordijnen echte aanraders. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in heel veel kleuren en dessins, waardoor er altijd een rolgordijn is die past bij jouw interieur. Het voordeel van een rolgordijn is dat je deze in het raam plaatst. Vooral in de keuken is dit heel fijn, omdat je niet bang hoeft te zijn dat er een lap stof in je eten waait. Een rolgordijn plaats je in het kozijn en trek je vervolgens op of je rolt deze af als je het raam wil afsluiten. Dit doe je met een handig koordsysteem. Hierdoor is het mogelijk om het gordijn een stukje te laten zakken, bijvoorbeeld als zonwering.

Vouwgordijnen
Net zo handig in gebruik zijn vouwgordijnen. Het verschil met rolgordijnen is dat ze opgevouwen worden bij het optrekken. Hiervoor zijn er baleinen geplaatst in de stof, zodat deze zichzelf tijdens het bedienen zelf optrekt. De stoffen van vouwgordijnen laten vaak licht door. Dat geeft een heel fijne, ruimtelijke look aan je kamer. Zelfs wanneer je voor je privacy de ramen afdekt, kun je nog steeds van natuurlijk licht genieten. Overigens is het mogelijk om gevoerde vouwgordijnen te kopen voor een meer verduisterend effect. Bovendien isoleren deze beter. Net als rolgordijnen worden vouwgordijnen in het raamkozijn geplaatst, zodat ze het raam perfect afdekken. Daarnaast is het mogelijk om vouwgordijnen ook deels te laten zakken.

Voor ieder interieur
Vroeger werden rolgordijnen wegens hun strakke uiterlijk vooral toegepast in een modern of industrieel interieur, maar ze passen tegenwoordig met gemak in ieder interieur. Dat geldt ook zeker voor vouwgordijnen. Pas gewoon de kleur aan, aan de rest van de kamer of kies juist een contrasterende kleur om de raamdecoratie te laten opvallen. Of ga je voor een natuurlijke tint die past bij de kleur van het laminaat? Kies voor felle, vrolijke kleuren voor de kinderkamer, ga voor rustige tinten in de slaapkamer en geef je landelijke keuken extra sfeer met een gebloemd motief. Rol- en vouwgordijnen gaan goed samen met een klassiek interieur of juist met een minimalistische look. Sier je thuiskantoor ermee op in een inspirerend motief en geef je erker een extra mooie look met vouwgordijnen.

Meten is weten
Het is mogelijk om vouw- en rolgordijnen in ieder raam te plaatsen. Vooral wanneer deze op maat worden gemaakt. Het opmeten hiervoor is eigenlijk de meest belangrijke stap. Het moet goed passen tussen de kozijnen. De lengte tot aan de vensterbank is tevens belangrijk, want je wil dat de raamdecoratie hier mooi op aansluit, zodat je er veel plezier van hebt. Wist je dat het zelfs mogelijk is om deze gordijnen in een erker te plaatsen? Het meten is daarbij extra belangrijk, want je wil niet dat de vouwgordijnen elkaar overlappen. Gelukkig zijn hier handige foefjes voor, waarbij je met karton de hoeken van de ramen bepaald.

Mooi aan de buitenkant
Rolgordijnen en vouwgordijnen zijn twee soorten raamdecoratie die je aan de buitenkant van de woning ook goed kan zien. Het is heel leuk om in iedere kamer andere raamdecoratie te gebruiken, passend bij het kleurenschema van het interieur. Maar aan de buitenkant kan dit net niet goed uitpakken. Daarom is het mooi om aan de gevelkant voor de ramen dezelfde kleuren te gebruiken. Wil je toch iets variëren, dan is het aan te raden om in hetzelfde kleurenpalet te blijven, zodat het een mooie uitstraling geeft aan de gevel van het huis. Heb je ook een bovenverdieping dan is het prima om daar een heel andere kleurstelling te gebruiken. Zorg dan wel dat het materiaal hetzelfde is. Kies dus voor vouwgordijnen of voor rolgordijnen om er zo een mooi geheel van te maken.

Echte sfeermakers
Gordijnen zijn sfeermakers en dat geldt ook zeker voor rolgordijnen en vouwgordijnen. Wil je voordat je deze raamdecoratie koopt, eerst de kleur zien? In veel gevallen is het mogelijk om een stofstaal op te vragen. Zo weet je in een handomdraai welke raamdecoratie het beste bij je woning en interieur past.