Samenwonen en hypotheek: ouders helpen

Samenwonen en een huis kopen: dat is een droom van velen. Maar aan wie vraag je advies over het samenwonen? Hoe lang duurt het eigenlijk om een huis te kopen? En wat vinden mensen het spannendst bij het kopen van een huis?

Deze vragen en meer legde Nationale-Nederlanden voor aan ruim 1000 respondenten. De resultaten van het onderzoek delen we graag en hebben we samengevat in een overzichtelijke infographic.

Eensgezinswoning ideaal voor starters

Ruim de helft van de Nederlanders (52%) gaat samenwonen in een ééngezinswoning. Op een goede tweede plaats staat het appartement (35%). Waar Nederland bekend staat als waterland, wonen er toch maar weinig mensen langs het water. Van de respondenten geeft 0,7% aan in een grachtenpand te wonen en 0,2% verblijft op een woonboot.

Huizenkoper gaat niet over één nacht ijs

Voor het kopen van een huis nemen mensen de tijd. Over het kopen van een huis doet 28% van de samenwonenden 1 tot 3 maanden. Een iets grotere groep doet hier 4 tot 6 maanden over (29%). De rest van de respondenten geeft aan langer te doen over het kopen van een huis.

Onderhandelen heel spannend

Vooral het onderhandelen is spannend voor de samenwonenden bij het kopen van een huis. Verder zorgen ook de keuze voor het juiste huis en andere bieders voor spanning bij de stellen.

Ouders, internet en adviseur belangrijk bij samenwonen

Advies bij het samenwonen is gewenst, de meeste mensen zoeken dit bij hun ouders (42%). Ze gaan zelf op zoek naar informatie via internet (34%). Verder nemen adviseurs (25%) ook een belangrijke rol in bij advies over het samenwonen. Er deden ruim 1000 respondenten mee aan dit onderzoek van Nationale-Nederlanden. De belangrijkste kenmerken van de ondervraagden: zij woonden 0 tot maximaal 5 jaar samen, de leeftijd van de respondenten lag tussen de 18 en 45 jaar.


Samenwonen en hypotheek infographic