Scratch Photography: unieke fotografie met een onbekend verhaal

Scratch Photography is het pseudoniem van Joey van 't Hoenderdaal: een jonge creatieveling met oog voor bijzondere beelden en indrukwekkende invalshoeken. Op eigen gelegenheid struin ik Europa af op zoek naar unieke plekken met een onbekend verhaal. Gewapend met een camera en statief leg ik de mooiste locaties in hun puurste vorm vast. Beelden van wat er gebeurt wanneer de natuur vrij spel heeft.


Scratch Photography

De betovering van verlaten plekken

Het idee voor Scratch Photography ontstond toen ik gefascineerd naar een documentaire over een spookdorp keek. Gedreven om dit met eigen ogen te bekijken, reed ik naar de vervallen locatie. De betovering van het dorp overrompelde mij: zo’n bijzondere plek met een eigen geschiedenis en niemand meer om het te vertellen. Met mijn camera besloot ik delen van het verhaal vast te leggen. Kleine stukjes van de onbekende puzzel, waar aanschouwers hun eigen fantasie op los kunnen laten. Het verval openbaart schoonheid en raadsels; het ademt een intrigerende geheimzinnigheid die je niet meer loslaat. Dit bezoek was het startsein voor mijn immer groeiende fascinatie voor spookachtige en tegelijkertijd prachtige plekken. Ik heb het sindsdien mijn missie gemaakt om in beeld alsnog de verhalen van deze verborgen pareltjes te delen.


Scratch Photography

Eigentijdse foto's met een vleugje mysterie

Om de verlaten plekken te eren, selecteer ik na elk bezoek beelden die bij de sfeer van de locatie passen. Via Scratch Photography print ik deze foto’s op geborsteld aluminium en bied ik ze ter verkoop aan. Dankzij de HDR-fotografie is de kleurbeleving intenser; aanschouwers worden werkelijk in de afbeelding gezogen. Het scenario komt voor je ogen tot leven, ook doordat sommige onderdelen van de foto het licht weerkaatsen. Een foto geeft keer op keer een andere indruk, doordat het lichtinval op elke plek in elke woning anders is. Als het licht erop valt, zorgt het voor een wow-effect; als het schemert, wordt de foto zachter en zorgt het voor een mooie achtergrond. De foto wordt geleverd met een bevestigingssysteem, om de aluminiumplaat eenvoudig op te hangen. Het ‘zweeft’ hierdoor altijd een stukje van de muur af. Deze combinatie van afbeelding en materiaal zorgt voor een strakke en eigentijdse look met een vleugje mysterie. Een prachtig pareltje om in huis te halen!


Scratch Photography


Scratch Photography