Sfeer in je tuin met een vlonder


Je brengt de sfeer van vakantie naar je tuin wanneer je kiest voor een houten vlonder. Dit natuurlijke materiaal sluit perfect aan bij het groen in je tuin. In deze blog lees je meer over de voordelen van een vlonder en welke materialen je hier het beste voor kunt gebruiken.

Voordelen van een vlonder
Een groot voordeel van een vlonder is dat je een soort platform creëert dat boven de grond hangt. Wanneer het heeft geregend, kan het hout goed drogen. Bovendien heb je met een vlonder altijd een stevige ondergrond, in tegenstelling tot een tuin met veel gras. Ook is een vlonder redelijk makkelijk om zelf te bouwen, als je een beetje handig bent.

Veel gebruikte houtsoorten voor een vlonder
Hardhout is het meest geschikt om te gebruiken voor een vlonder. Dit hout is namelijk erg duurzaam en heeft een hoge weerstand tegen insecten en schimmels. Bekende hardhoutsoorten zijn onder andere eikenhout en meranti. Je kunt ook kiezen voor douglashout, maar dit is minder sterk dan hardhout. Op de langere termijn kan het gaan scheuren, splijten of splinteren. Douglashout is echter wél goedkoper dan hardhout.

Grenen en vurenhout worden ook veel gebruikt als hout voor een vlonder. Deze houtsoorten zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee dan hardhout of douglashout. Wanneer je steigerplanken gaat kopen voor je vlonder, kun je het beste kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit beschermt het hout extra tegen aantasting van buitenaf.

Let wel op dat je kiest voor vlonderplanken met een profiel dat werkt in jouw tuin. Je wilt natuurlijk niet uitglijden op je vlonder. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor planken met een antislip profiel of met fijne ribbels. Maak je ook een overkapping bij je vlonder, zodat de vloer niet nat wordt? Dan zijn gladde planken wél een optie.

Speciale vlonderschroeven
Bezuinig nooit op het soort schroeven dat je gebruikt voor het samenstellen van je vlonder. Deze schroeven krijgen namelijk veel te verduren. We raden je aan speciale rvs vlonderschroeven te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor verzinkte schroeven, maar deze kunnen na verloop van tijd gaan roesten.

Het is ook fijn als de vlonderschroeven die je gebruikt een platte kop hebben, zodat ze netjes worden weggewerkt in het hout. Bij vlonderschroeven met een deeldraad hoef je het hout niet voor te boren, tenzij je een vlonder wilt bouwen van hardhout.

 

Tuin vlonder terras droomhuis Beurs Eigen Huis
Tuin vlonder terras droomhuis Beurs Eigen Huis