Slim verbouwen doe je zo


Verbouwen is hotter dan ooit. Tijdens de diverse lockdowns hadden mensen meer tijd om aan hun eigen woning te klussen en ook veel spaargeld en de lage hypotheekrente (en hoge prijzen voor een nieuwe woning) maken dat mensen sneller in hun bestaande huis investeren. Ook dat is nog steeds een hele onderneming waar je vaak weinig of geen ervaring mee hebt. Hoe vaak in je leven laat je nou een aanbouw plaatsen? Gelukkig hebben architecten en aannemers daar natuurlijk al de nodige ervaring mee, dus je hoeft zeker niet alles zelf te bedenken. Toch is het wel belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat je wil en waarom je dat wil. Een grote verbouwing, waarbij muren worden doorgebroken of ruimtes anders ingedeeld, of wellicht zelfs een aanbouw, stellen je voor een aantal uitdagingen.

Verbouwen verbouwing REALISEER JE DROOMHUIS

Functionele aanbouw

Stel jezelf bij een aanbouw allereerst de vraag: hoe functioneel is het? Natuurlijk zouden extra vierkante meters zichzelf terugverdienen als je ooit nog eens je huis verkoopt, maar wellicht is de markt niet altijd zo gunstig als nu. Wanneer de markt ruimer wordt kijken mensen kritischer. Wat voegt die extra ruimte nou precies toe? Een royale woonkeuken met kookeiland is natuurlijk altijd een eyecatcher. En wanneer die net iets te krappe eetkamer opeens een royale tafel voor een groot gezin kan bevatten, bewijs je jezelf ook een dienst.

Maar snoep niet zomaar wat van je tuin af voor vierkante meters die weinig toevoegen. Al die vierkante meters moeten ook verwarmd worden, je opstalverzekering wordt iets duurder (al is opstalverzekering vergelijken altijd een goed idee) en je zit natuurlijk ook een tijdje met overlast van de verbouwing.

Levensloopbestendig

Als je verbouwt – en zeker wanneer je een aanbouw plaatst en dus vooral op de begane grond uitbreidt – is levensloopbestendigheid altijd om iets in gedachten te houden. En wel om twee redenen. Nederland vergrijst. In de toekomst wordt de behoefte aan seniorvriendelijke woningen steeds groter, terwijl de meeste Nederlandse woningen nu vooral geschikt zijn voor gezinnen. Als je jouw woning in de toekomst verkoopt, is een extra (slaap- of bad-)kamer op begane grond zeker een mooie bijkomstigheid, omdat je daarmee een doelgroep voorziet met een best beperkt aanbod. Vind je het een raar idee dat je ooit je (droom)huis verkoopt? Dan word je zelf ook een dagje ouder in je huidige huis en kunnen levensloopbestendige aanpassingen dus zeker ook geen kwaad.

Kies voor jezelf

Uiteindelijk verbouw je om jouw huis iets meer je droomhuis te laten zijn. Daarbij is het slim te denken aan de wat verdere toekomst, maar geef prioriteit aan het heden. Als jij nu gelukkig wordt van een ruimere woonkamer, dan is dat al reden genoeg voor die verbouwing.