Soepel verhuizen met deze tips

Voor de één is verhuizen een groot avontuur, de ander krijgt het al warm bij het denken aan een verhuizing alleen al. De meeste mensen verhuizen zo'n zeven keer in hun leven. Dat is niet gering en geeft vaak veel stress. Daarom is het goed om er voor te zorgen dat de verhuizing goed geregeld is. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Zet een aantal punten op papier en denk van te voren over bepaalde dingen na, zodat jouw verhuizing zo soepel mogelijk gaat verlopen. Enkele bruikbare tips staan hieronder beschreven om je op weg te helpen.

Maak een goede planning
Het kan heel handig zijn om een duidelijk overzicht te hebben van wat er tijdens de verhuizing allemaal op je af gaat komen.
Bepaal de exacte verhuisdatum en plan hier omheen de werkzaamheden die moeten gebeuren voordat je daadwerkelijk in de woning trekt. Door van te voren zo'n planning te maken, kom je er tijdens het opschrijven vaak al achter dat je misschien dingen was vergeten. Op deze manier kun je ze nog makkelijk inplannen en ondervang je onaangename verrassingen.

To do lijstje maken
Bij een verhuizing komt veel meer kijken dan alleen je meubels van het ene naar het ander huis verplaatsen. Er zijn zoveel dingen die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van je huur, je energiebedrijf moet op de hoogte zijn van je verhuizing, adreswijzigingen naar verschillende instanties of abonnementen. Noteer goed wanneer je de wijzigingen hebt doorgegeven om in de gaten te houden dat het ook correct verwerkt is.

Tactisch inpakken 
Als je verhuisdatum dichterbij komt, moeten al je spullen ingepakt worden. Je hoeft niet tot het allerlaatste moment te wachten met inpakken en je kunt al wat vooruit werken door al eerder te beginnen met het inpakken van spullen die je de komende periode toch niet nodig hebt. Je winterkleding in de zomer bijvoorbeeld. Of begin vast met het opruimen en inpakken van de schuur, zolder of kelder. Een nuttige klus die maar vast gedaan kan zijn. 

Voorzichtig met waardevolle spullen
Als het voor jou binnen je mogelijkheden ligt, dan is het inhuren van een verhuisbedrijf natuurlijk een luxe. Alles wordt netjes verhuisd en je hoeft zelf niet te sjouwen met zware meubels. Wat wel een goed idee is om te doen, is dat je je meest waardevolle spullen zelf overbrengt. Zeer breekbare spullen, computers of schilderijen bijvoorbeeld kun je prima in je eigen auto vervoeren om er zeker van te zijn dat ze niet per ongeluk beschadigen.

Tijdelijke opslagruimte
Dubbele woonlasten zijn soms niet te voorkomen tijdens een verhuisperiode. In je nieuwe huis is het door een verbouwing bijvoorbeeld nog niet mogelijk om al je spullen naartoe te verhuizen en daarom moet je noodgedwongen je oude woning nog een tijdje aanhouden. Door een opslagruimte te huren, kun je meubels en dozen opslaan voor een bepaalde tijd en deze kosten zijn beduidend lager dan de kosten voor twee woningen. Het is misschien wat extra werk qua verplaatsen van spullen, maar in een opslagruimte staan je spullen veilig en kunnen verhuisd worden als het huis echt klaar is.