Stroom en gas in je nieuwe woning


Het regelen van stroom en gas is essentieel in jouw nieuwe woning. Als je gaat verhuizen, sta je waarschijnlijk al voor enorm veel verschillende keuzes en voel je de druk om de verhuizing zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen. Vaak stellen mensen een enorme checklist op met dingen die ze moeten regelen, maar vergeten ze de meest voor de hand liggende zaken zoals het regelen van gas, elektra en water. Na je verhuizing wil je hier uiteraard direct gebruik van kunnen maken. Maar hoe regel je dat? Waar vind je de goedkoopste energieleverancier? Waar moet je op letten? Dat lees je in dit artikel. 

Stadsverwarming of niet? 
Als je een contract voor stroom en gas wilt aanschaffen, is het allereerst belangrijk om te kijken wat noodzakelijk is. Elektra hebben we allemaal nodig, maar gas is niet altijd van toepassing. Dit is afhankelijk van de situatie in je nieuwe woning. Soms zijn woningen aangesloten op stadsverwarming. In dat geval is het afsluiten van een contract voor stroom én gas niet nodig. Dan mag je deze afkoppelen tot enkel een contract voor stroom. Als je nieuwe woning geen stadsverwarming heeft, moet je natuurlijk wel een contract voor zowel gas als elektra aanschaffen.

Geef de verhuizing zo snel mogelijk door 
Stap je over op een andere energieleverancier of neem je je huidige energiecontract mee naar de nieuwe woning? In beide gevallen is het belangrijk om de verhuizing tijdig door te geven. Je kunt je nieuwe adres vaak al 6 maanden van tevoren doorgeven aan de energieleverancier. Zo kunnen zij hier alvast rekening mee houden. Als je wisselt van energieleverancier is het belangrijk om het opzegtermijn in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je voor dubbele kosten komt te staan. Sluit je een geheel nieuw energiecontract af? Geef dan direct je nieuwe adres op en geef aan wanneer de overdracht is. Zo weet de energieleverancier wanneer het contract zal starten. 

Meterstanden doorgeven 
Zowel in je nieuwe als oude woning is het belangrijk om zo snel mogelijk de meterstanden door te geven. Doe dit als je uit de oude woning vertrekt en bij binnenkomst van de nieuwe woning. Dit is nodig voor de jaar- en eindafrekening. Aan de hand van de meterstanden maken de leveranciers de balans op. Zo beschik je altijd over een afrekening die klopt. 

Vergelijken 
Een energiecontract afsluiten, het klinkt zo gemakkelijk maar is het allerzins niet. Je kunt immers niet alleen kiezen uit een enorm breed aanbod, maar je moet ook nog eens wegwijs worden in de wirwar van tarieven en voorwaarden. Hoe weet je dan welke leverancier het meest voordelig is? Gas en stroom zijn immers een flinke kostenpost, waar mogelijk wil je hier uiteraard op besparen. Daarom raden wij aan om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Dit betekent echt niet dat je alle offertes naast elkaar moet leggen. Tegenwoordig bestaan daar veel gemakkelijkere methodes voor. Energie vergelijken is ontzettend eenvoudig door het gebruik van online vergelijkingstools. Zo weet je binnen één oogopslag waar je het voordeligst uit bent.