Terug van weggeweest: de zinken vuilnisemmer

De zinken vuilnisemmer, een stukje nostalgie

Er zijn van die klassieke huishoudtoestellen en gereedschap die tijdloos zijn, en dan ook in elk huishouden gebruikt kunnen worden. Eén voorbeeld van zo'n object is een zinken vuilnisemmer. Een dergelijk prullenbak heeft een unieke uitstraling, is handig, en helpt je daarbij ook nog eens om milieuvriendelijk afval te sorteren. Wat meer informatie over een dergelijke vuilnisemmer is hier wel op zijn plaats!

De voordelen van een zinken vuilnisemmer

Een vuilbak uit zink biedt enkele interessante voordelen:

  1. De zinken vuilnisemmer is weerbestendig en roest niet waardoor je hem ook buiten kunt gebruiken
  2. De zinken emmer is perfect voor het scheiden van afval, zoals plastic en restafval
  3. Een zinken emmer kan ook dienen als decoratie stuk dankzij het klassieke, landelijke uiterlijk
  4. De emmer kan gebruikt worden als opbergemmer voor kleine spullen
  5. Dergelijke emmers worden vaak gebruikt door bedrijven of op werkplaatsen

De duurzaamheid van zinken emmers

Zink is een uiterst duurzaam materiaal en daarom zijn zinken emmers dan ook geschikt om langdurig gebruik van te maken. Zink reageert immers niet met het zuurstof in de lucht of het water waardoor een oxidelaag gevormd wordt. Deze laag gaat het zink na enige tijd volledig afsluiten voor zuurstof, waardoor de zuurstofmoleculen het zink niet langer kunnen aantasten. De emmer blijft dus roestvrij!

Afval scheiden met de zinken emmer

Tegenwoordig is het erg belangrijk om milieubewust te werk te gaan en al ons afval goed te scheiden. Zo moeten GFT, plastic, restafval, papier, enzovoort, allemaal apart gehouden worden zodat er meer controle ontstaat bij de verwerking van dit afval. Een zinken afvalemmer kan perfect worden gebruikt om afval te scheiden.

Een zinken vuilnisbak als decoratie

Een traditionele zinken emmer kan ook perfecte dienen als decoratie, en vaak worden ze dan ook gebruikt als bloembak bij landelijke huizen. Zo kun je er bijvoorbeeld planten of zelfs een klein boompje in planten met een uniek, gezellig en pittoreske uitstraling als resultaat. Daarbij kan de zinken emmer heel eenvoudig geschilderd worden zodat je nog méér uitstraling en sfeer aan de bloembak kunt toevoegen.

Een afvalemmer van zink als afvalemmer voor bedrijven

Een zinken vuilnisbak is ook erg handig in een werkplaats, bijvoorbeeld als opvangbak voor de peuken van sigaretten. Als je de emmer bij de deur laat staan dan kunnen rokers er gemakkelijk hun resten in kwijt zodat vervuiling wordt tegengegaan. Het voordeel van een dergelijke afvalbak is dat het materiaal zelfs tegen de heetste temperaturen bestand is, waardoor het als duurzame oplossing kan dienen. Je kan het tenslotte ook gebruiken als prullenbak op kantoor!

Een zinken vuilnisbak als opbergemmer

Een zinken vuilnisbak wordt ook steeds vaker gebruikt als opbergbak voor allerlei spullen. Je kan er immers echt alles in kwijt, van hondenbrokken tot hooi voor je konijn. Ook als opbergplaats voor houtblokken bij de open haard kan een dergelijke prullenbak dienen, of bijvoorbeeld als paraplubak aan de voordeur. En waarom er geen speelgoed van de kinderen in opbergen? Er zijn geen grenzen!

Nostalgie in huis met een zinken afvalbak

Een zinken vuilnisemmer werd aan het einde van de jaren 50 geproduceerd in tal van verschillende uitwerkingen, met als doel het huisvuil weg te zetten. In die tijd gebeurde dat immers met houten kistjes, dozen, jutte zakken, of het afval werd zelfs gewoon op straat gegooid! De eerste afvalemmer die door de gemeente verplicht werd in gebruik, dat was er, inderdaad, één van zink - en die is nu ongetwijfeld terug van weggeweest.