Tip: koop een slimme thermostaat!


Besparen op de vaste lasten, dat wil natuurlijk iedereen. Hierdoor zijn we bijvoorbeeld vaak op zoek naar de goedkoopste energieleverancier van Nederland. Dit doe je natuurlijk met behulp van een site waarop energie vergelijken mogelijk is. Ook kun je besparen op je vaste lasten door in je droomhuis een slimme thermostaat te plaatsen. Dit kun je alleen doen als je al een slimme meter hebt. Dit valt namelijk te koppelen aan de slimme thermostaat, waardoor je inzicht zult krijgen in hoe je kunt besparen op je stroom- en gasverbruik. In dit artikel kun je meer lezen over zo’n handige gadget. 

Wat is een slimme thermostaat überhaupt?
Laten we eerst even iets belangrijks duidelijk maken. Een slimme thermostaat is namelijk iets anders dan een slimme meter, al heeft het wel met elkaar te maken. De slimme meter zal door je netbeheerder geplaatst worden in je meterkast. Dit wordt puur gedaan om ervoor te zorgen dat je beheerder bij kan houden hoeveel stroom en gas je verbruikt. De slimme thermostaat is net iets anders. Dit is een gadget die je zelf zult moeten kopen. Vervolgens kun je het verbinden met je slimme meter met behulp van wifi. 

Wat zal een slimme thermostaat je opleveren?
Het kopen van een slimme thermostaat is zeker verstandig. Zo zal het je onder meer gemak opleveren. Je zult immers niet meer naar de meterkast in je droomhuis te hoeven wonen. In plaats daarvan kun je je energieverbruik checken op je smartphone, al zou dit mogelijk ook kunnen op een kastje aan de muur in je kamer. Het idee hierachter is dat je hierdoor eerder door zult hebben hoe je kunt besparen op je stroom- en gasverbruik. Een slimme thermostaat kan je dus helpen om bewuster om te gaan met energie, waardoor je al snel 10 tot 20 procent minder energie zult gaan verbruiken. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Uit welke soorten slimme thermostaten kun je kiezen?
De meeste slimme thermostaten hebben een aantal extra functies. Hiermee wordt het nog gemakkelijker om energie te besparen. Zo kun je kiezen voor een zogeheten zelfprogrammerende thermostaat. Dit zal leren wanneer je wel en niet thuis bent of aan het slapen bent. Het zal dan automatisch de verwarming lager zetten. Ook kan het onthouden hoe lang het duurt om je huis op een bepaald tijdstip op een bepaalde temperatuur te krijgen. Hierdoor zal het precies op tijd aangaan. Heb je een onregelmatig leefpatroon? Dan kun je beter niet een zelfprogrammerende slimme thermostaat kopen. Je zou dan kunnen kiezen voor een exemplaar met bewegingssensoren. Zo’n slimme thermostaat zal de verwarming uitschakelen als er niemand in de kamer is. Dit is zeker handig als je het regelmatig vergeet om de verwarming een stukje lager te zetten. Ook zijn er slimme thermostaten verkrijgbaar waarmee je per ruimte de temperatuur kunt regelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een exemplaar die je op afstand kunt bedienen met je smartphone. 

Hoe kom je aan een slimme thermostaat?
Ondertussen zijn er veel slimme thermostaten verkrijgbaar in Nederland. Een paar energieleveranciers heeft zelfs zelf zo’n gadget ontwikkeld. Hierbij kun je denken aan Toon van Eneco en Anna van NLE. Daarnaast zijn er ook fabrikanten van CV ketels die een eigen slimme thermostaat hebben. Atag heeft bijvoorbeeld de One, terwijl Nefit de Nefit Easy heeft. Bovendien zijn er ook nog eens techbedrijven die vol op deze markt storten, wat Google bijvoorbeeld doet met de Nest. Op MilieuCentraal kun je een handig lijstje vinden van alle slimme thermostaten. Helaas zijn deze gadgets over het algemeen wel duur, wat zeker een nadeel is.