Tips bij het kopen van een huis

 

Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Hier komt natuurlijk veel bij kijken. Waar moet je allemaal op letten en wat voor kritische vragen kun je stellen wanneer je een huis gaat bezichtigen? Dat zijn vragen die je je waarschijnlijk afvraagt. Een huis bezichtigen werkt vaak het fijnst als je goed voorbereid bent. Daarom vind je in deze blog wat tips waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging van een huis.

Nieuw huis kopen REALISEER JE DROOMHUIS

Plek van de woning
Het is belangrijk dat je toekomstige huis zelf natuurlijk naar jouw wens is, maar minstens zo belangrijk is de locatie van de woning. Aan een huis zelf kun je natuurlijk nog van alles veranderen of aanpassen, maar aan de locatie niet. Bekijk dus goed de omgeving van een huis.

Wat vind je van de buurt van het huis? En welke voorzieningen zijn er in de buurt? Zijn er bijvoorbeeld voldoende winkels en eetgelegen in de buurt, en scholen en sportvoorzieningen? Iedereen vindt iets anders belangrijk hierin, dus overleg dit goed met degene met wie je het huis gaat bezichtigen.

Je kunt ook de verkoper vragen hoe de buurt van het huis is: is het echt een aanrader, of zijn er enige minpunten te benoemen? Dit kan je helpen bij de keuze om het huis te kopen of niet.

Nieuw huis kopen REALISEER JE DROOMHUIS

Buitenkant van de woning
Kijk ook goed naar de buitenkant van het huis. Hoe zien het dak en de dakgoot er bijvoorbeeld uit? De meeste huizen in Nederland hebben dakpannen op het dak. In principe gaan deze lang mee, maar toch kan het zijn dat dakpannen vervangen moeten worden, bijvoorbeeld door slijtage of na het wegwaaien ervan na een heftige storm. Dat kan lekkage of andere nadelige gevolgen hebben voor een huis. In dat geval is het dus van belang dakpannen te repareren of te vervangen. Ook is het relevant te kijken naar de kozijnen van een huis. Zijn deze in goede staat? En staat de woning scheef? Dit zijn vragen om goed naar te kijken en om mee te nemen bij de keuze of je daadwerkelijk een bod wil gaan uitbrengen.

Binnenkant van de woning
Last but not least: de binnenkant van de woning. Het is natuurlijk ook van groot belang wat je van de binnenkant van een huis vindt. Wat vind je bijvoorbeeld van de indeling? Zijn er genoeg kamers? En wat is de staat van de wanden en de plafonds? Zijn deze in goede staat of is er veel onderhoud nodig? Dat hoeft niet erg te zijn, maar het kost wel tijd en geld om dit op te knappen. Neem dat dus zeker mee in je overweging. En kijk ook goed naar de keuken en badkamer. Zijn deze in orde of zou daar nog veel aan moeten gebeuren voordat jij er gebruik van kunt maken? Ook deze zaken brengen vaak veel kosten met zich mee, dus het is zeker belangrijk daar goed naar te kijken. Ook in dit geval kun je de verkoper hiernaar vragen. Welke onderdelen van het huis zijn recent opgeknapt en welke zijn aan vervanging toe? Dit scheelt jou een hoop speurwerk.