Tips om een schilderij op te hangen

 

Het juiste materiaal
Om te beginnen heb je de juiste materialen en gereedschappen nodig. Het geschikte gereedschap maakt het niet alleen makkelijker, maar het resultaat wordt er ook beter van! Een hamer, rolmaat, waterpas en potlood zijn de nodige instrumenten die je  waarschijnlijk wel in huis hebt en anders makkelijk kunt krijgen.

Een schilderij kan op drie verschillende manieren opgehangen worden. Jij kiest welke manier het best in jouw woonkamer past. Veel kiezen voor schilderijrails waar een schilderij met een koord aan vasthangt. Anderen besluiten voor een haak/spijker in de muur en tot slot is de optie om gebruik te maken van een houten rand of richel. Kijk rond in de ruimte waar jij je schilderij op wilt hangen en denk na over wat jij het mooist vindt.  

Waar?
Als jij al de nodige materialen bij elkaar gezocht hebt is het tijd om te beslissen waar het schilderij gaat hangen. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen want als er eenmaal een gat in de muur zit, kost dit veel tijd om te repareren. 

Kies een muur waar genoeg ruimte is, het schilderij valt niet op als er te veel omheen hangt en dit is zonde. Als je ervoor kiest om een schilderij boven een meubelstuk te hangen, hang het schilderij dan minstens vijftien centimeter boven het voorwerp. Verder is het belangrijk om op een smalle muur een smal schilderij te hangen en op een brede muur een breed schilderij. Tot slot is een schilderij niet alleen voor sfeer maar kan ook het ruimtegevoel veranderen. Een schilderij dat een groot deel van een muur in beslag neemt in een kleine ruimte, vergroot het ruimtegevoel. 

Verlichting
Om een schilderij een nog mooier effect te geven is het mogelijk om verlichting te gebruiken. De kleuren van het schilderij zullen van het doek afspatten en het geeft een spectaculair effect. De makkelijkste manier om een schilderij te verlichten is het gebruiken van een rails met spotjes. 

Aan de slag!
De locatie is gekozen en de materialen zijn bij elkaar geraapt, het is nu tijd om het schilderij op te hangen! Een schilderij is het mooist als het midden van het kunstwerk op ooghoogte hangt. Als je besloten hebt om het schilderij boven een meubelstuk te hangen, zorg er dan voor dat je alles aan de kant schuift om beschadiging aan het meubilair te vermijden.

Veel succes en plezier met jouw nieuwe schilderij!