Tips om je tuin winterklaar te maken

De winter brengt mooie taferelen met zich mee; met sneeuw bedekte planten, overal lichtjes en natuurlijk de kerstperiode. In de herfst sta je minder stil bij het werk dat een tuin met zich meebrengt tijdens de winter, maar toch is het belangrijk je tuin goed te onderhouden als het koud is. Wil je graag dat je planten in het voorjaar weer groeien en houd je graag je tuinmeubelen netjes in deze koude periode? Lees dan de volgende tips om in de herfst je tuin al winterklaar te maken.

 

 

De planten in je tuin

Heb je een tuin met veel groen? Dan hecht je er ongetwijfeld waarde aan dat je tuin er gedurende het hele jaar mooi uit ziet. Om ervoor te zorgen dat je planten en bloemen in het voorjaar weer gaan bloeien, moet je deze tijdens de herfst en winter ook verzorgen. Volg de volgende tips op:

Maak in de herfst vast ruimte vrij in je schuur zodat je in de winter de kuip- en potplanten makkelijk binnen zet. Controleer de planten regelmatig en geef ze een beetje water wanneer ze dat nodig lijken te hebben.
Bollen en knollen die in de zomer bloeien haal je uit de grond en zet je op een vorstvrije plek.
Vorstgevoelige planten bescherm je tegen het koude weer door ze te isoleren met droge bladeren, jutedoek, stro of dennentakken. Dennentakken geven ook meteen een fijn kerstgevoel in de tuin!

Je hebt uiteraard minder werk aan het winterklaar maken van je tuin wanneer je bij het aanleggen van je tuin rekening houdt met welk soort plant je erin zet. De prijzen van tuinaanleg liggen ver uiteen, maar beplanting heb je bijvoorbeeld al voor € 10 tot € 30 per m2.

Snoeien en maaien?

Het is een behoorlijke klus om de bomen en struiken in je tuin mooi te snoeien en het gras te maaien. Toch is het verstandig wat aandacht te besteden aan het winterklaar maken van je tuin, des te sneller heb je er weer plezier van in het voorjaar. Denk bij het snoeien en maaien aan de volgende punten:

Bomen met een vroege sapstroom snoei je wanneer de bladeren er vanaf zijn gevallen.
Rozen snoei je na de winterperiode, ze mogen in de herfst wel wat ingekort worden zodat ze er mooi uit blijven zien.
Laat afgestorven bladeren en uitgebloeide bloemen liggen. Deze vormen een natuurlijke bescherming tegen vorstschade en insecten en andere dieren hebben hier ook profijt van.


Tips voor je vijver

Heb je het genoegen van vissen in je vijver? Dan is het van belang je vijver zo te verzorgen dat de vissen goed de winter doorkomen. Zorg er voor dat in ieder geval een klein gedeelte van de vijver ijsvrij is. Doe dat vooral niet door een gat in het ijs te slaan (vissen raken daarvan gestresst en kunnen zelfs overlijden). Om een gedeelte van de vijver ijsvrij te houden gebruik je ijsvrijhouders of luchtstenen. Deze zorgen ervoor dat de vijver niet compleet dichtvriest en negatieve gassen ontsnappen. Op de bevroren gedeelten van de vijver blijft vaak sneeuw liggen. Haal de sneeuw weg om voldoende licht voor de vissen te creëren, ook zij hebben vitamine D nodig!

Tips voor je tuinmeubelen

Heb je in de tuin een gezellige zithoek gecreëerd? Helaas maak je hier in de herfst niet meer zoveel gebruik van. Wanneer het weer beter wordt wil je natuurlijk wel dezelfde meubelen weer gebruiken en daarom is het van belang deze te beschermen tegen de vorst en vocht in de winterperiode. Tips om je tuinmeubelen zo lang mogelijk goed te houden:

 
Meubelen van wicker en kunststof moet je naar binnen halen of afdekken met een stoelenhoes. Tuinmeubelen van kunststof worden automatisch in de loop der jaren al brosser, en vorst en vocht maken het daar niet beter op.
Meubelen van hout blijven veelal goed als ze buiten blijven staan, maar houten tuinmeubelen die gebeitst en/of geverfd zijn, zijn binnen beter af.
Je houten meubelen staan in een te droge of warme plek niet zo goed, hierdoor droogt het hout uit. Zet deze dus het liefst droog, maar niet warm. Een goede plek hiervoor is de schuur in je tuin.
Dek je houten tuinmeubelen niet af met plastic, hierdoor kan het hout gaan rotten en schimmelen.
Meubelen van gelakt metaal zet je binnen, roest vormt zich namelijk al bij de kleinste beschadiging.
Tuinmeubelen van RVS en aluminium zijn goed bestand tegen het koude weer en laat je daarom buiten staan.
Reinig je meubelen voor het winter wordt en je ze binnen zet, dan zijn ze in het voorjaar direct weer te gebruiken. De meeste meubelen worden al goed schoon door enkel een vochtige doek te gebruiken. Heb je tuin meubelen met scharnieren? Dan doe je er verstandig aan daar wat olie tussen te druppelen.


Vogels in je tuin

Heb je een mooie tuin met bomen en struiken? Dan krijg je vast regelmatig bezoek van vogels in je tuin. Blijf deze in de herfst en winter voorzien van voer, het is dan namelijk lastig voor ze om voer te vinden. In de winter hebben vogels meer behoefte aan voeding die rijk is aan vet. Met verschillende voeding krijg je verschillende vogels in de tuin. Bekijk met welke voeding je welke vogel lokt:

 
Kleine vogels zoals mussen en vinken komen vooral af op bruin brood, zonnebloempitten, pinda's en gemengd strooivoer
Winterkoninkjes en roodborstjes krijgen graag broodkruimels, ongekookte havermout en gemengd strooivoer
Mezen eten het liefst ongezouten pinda's, zonnebloempitten, gemengd strooivoer en uit vetbollen.
Grotere vogels zoals merels krijgen graag brood, rozijnen, (fruit)schillen en klokhuizen, bessen en zoutloze etensresten zoals rijst en aardappelen

Vaak heb je genoeg in huis om met de vogels te delen. Zo houd je ook in de winter leven in de tuin!

Door deze eenvoudige tips toe te passen in jouw tuin, houd je de kosten voor tuinonderhoud laag. je hoeft er geen extra artikelen voor aan te schaffen, zorgt er toch voor dat je tuin er goed bij ligt en ook de dieren profijt hebben van je tuin.