Tips voor de juiste gordijnen

Ga je verhuizen, of ben je gewoon toe aan nieuwe gordijnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om tot het mooiste resultaat te komen. Lees hier onze 5 tips om de juiste gordijnen te kiezen.

Transparantie
Er bestaan verschillende maten van transparantie betreffende gordijnen. Zo heb je transparante, semi-transparante en lichtdoorlatende gordijnen die het binnenvallende zonlicht mooi filteren. Semi-transparante gordijnen worden ook wel in-betweens genoemd. Daarnaast heb je verduisterende gordijnen. Daarmee kun je een hele ruimte verduisteren en dit soort gordijnen worden dan ook meestal gebruikt voor in de slaapkamer. Op Gordijnen.nl kun je kiezen uit een groot aanbod gordijnen met verschillende maten van transparantie.

Plooien
Ook de manier waarop gordijnen zijn geplooid is belangrijk om rekening mee te houden. Dit is vooral een kwestie van smaak, maar ook de ruimte waarin de gordijnen komen te hangen heeft hier invloed op. Heb je veel last van geluidsweerkaatsing in huis? Ga dan voor gordijnen met veel plooien. Bij een woning met hoge plafonds zijn niet alle soorten plooien geschikt. Kies je bijvoorbeeld voor een enkele plooi, dan is de plooi aan de onderkant van het gordijn vaak niet meer zichtbaar.

Ophangsysteem
Er bestaan verschillende soorten ophangsystemen waarmee je gordijnen kunt bevestigen aan de muur of het plafond. Zo heb je een rails waarmee gordijnen vaak wat strakker tegen het plafond hangen. Ook kun je met een rails de hoek om. Bij een roede worden de gordijnen met ingeslagen zeilringen aan de roede geschoven. Een roede is meestal in verschillende kleuren beschikbaar, waardoor je de kleur kunt afstemmen op de kleur van het gordijn. Niet alle systemen zijn mogelijk in elk huis, laat je hier dus goed over adviseren!

Voering
Je kunt ervoor kiezen om gordijnen te voeren. Deze zorgen voor meer isolatie in huis, waardoor ze duurzaam zijn en ook meer verduisterend werken. Daarnaast verkleuren gevoerde gordijnen minder snel dan normale gordijnen door de voering.

Knus of ruimtelijk
Wanneer je groot woont en meer sfeer wilt creëren, dan kun je het beste kiezen voor gordijnen in een donkere kleur of met een opvallende print. Deze geven een knus en gezellig gevoel. Woon je in een kleinere ruimte? Kies dan voor gordijnen in een effen tint en ga voor een transparante stof zodat er zoveel mogelijk licht naar binnen kan komen. Daarbij is het slim om te kiezen voor gordijnen die tot de grond vallen, zodat het lijkt alsof de kamer hoger en groter is.

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur gordijnen inspiratie
Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur gordijnen inspiratie