Tips voor het onderhoud van je studentenhuis

Als student zit je natuurlijk niet te wachten op een lekkage in je studentenkamer/huis, een koude douche of een verstopte afvoer. Hier een aantal tips om dit soort problemen te voorkomen en wat-te-doen in dit soort situaties.

Verstopte afvoer

Is het toilet, de gootsteen of het doucheputje in jouw studentenhuis verstopt geraakt? Vaak is dit op een goedkope manier op te lossen door er een kopje soda, azijn en heet water doorheen te gooien. Een verstopte afvoer kan voorkomen worden door vóór het afwassen je bord even af te vegen met keukenpapier, geen vloeibaar vet door de gootsteen te spoelen, geen etensresten, maandverband of tampons in de wc te gooien en regelmatig haren uit het doucheputje te halen.

Lekkage

Lekkage in jouw studentenhuis wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Zorg er daarom voor dat de dakgoten minstens één keer per jaar worden gecontroleerd. In de herfst kunnen hier bladeren in terecht komen waardoor het regenwater niet goed weg kan lopen. Hierdoor kan lekkage ontstaan. Verder is het belangrijk om de temperatuur in huis boven de 15 graden te houden. Bij een te lage temperatuur kunnen waterleidingen bevriezen, wat er voor zorgt dat leidingen kunnen springen.

Naast lekkage aan het dak, kan je ook last van raamlekkage hebben, door bijvoorbeeld een flinke regenbui. In dit geval zijn alleen het raam en de vensterbank vochtig. Hierdoor kan een houten kozijn van binnenuit gaan rotten. Ook beslaat het raam snel, waardoor er kalkontslag ontstaat. Het glas moet dan vervangen worden. Hoe langer je hiermee wacht, hoe erger het wordt. Ook kan er door de vochtigheid schimmel ontstaan. Neem bij lek glas dus altijd contact op met een glaszetter.

Radiator tikt of werkt niet

Heb je last van een tikkende verwarming of wordt de radiator niet (volledig) warm? Dit kan komen door lucht in de radiator. Je kan de verwarming makkelijk zelf ontluchten. Zet de thermostaat zo laag mogelijk, haal de stekker van de cv uit het stopcontact en wacht tien minuten. Begin altijd bij de radiator op het laagste punt van het huis. Sluit de kraan van de radiator, houd een doekje bij het ontluchtingsventiel, draai het ontluchtingsventiel open en draai hem weer dicht als er water uit komt. Hierna kun je de stekker van de cv weer in het stopcontact doen.

Enkelglas kan ook tegenwerken bij koude temperaturen thuis. De radiator mag dan wel werken, maar blijft de warmte niet vasthouden? Dan kan je goedkoop van enkelglas naar dubbelglas. Hierdoor bespaar je ook nog eens op je energiekosten. Als je huis goed geïsoleerd is, warmt je huis ook snel op!

Toilet blijft doorlopen

Het is natuurlijk heel vervelend als het toilet blijft doorlopen. Vaak is kalkaanslag hiervan de oorzaak. Je kan de wc ontkalken door een fles schoonmaakazijn in de spoelbak te gooien en dit een nachtje te laten staan.

Water wordt niet goed warm

Staat het douchewater op de heetste stand, maar is het nog steeds lauw? Dan is het verstandig de thermostaatkraan te ontkalken. Ook dit kan je zelf doen met schoonmaakazijn. Verwijder het thermo-element uit de kraan en leg deze te weken in schoonmaakazijn.

Huisonderhoud hoeft geen grote last te zijn. Met een kleine moeite heb je vervelende klusjes zo afgehandeld. Werken deze tips toch niet? Raadpleeg dan je huisbaas of een vakman.