Trend: energieneutraal wonen!


Je eigen droomhuis, zelfvoorzienend wonen en energieneutraal. Klinkt als een droom toch?  Het is ook een trend die blijvend is. Volledig zelfvoorzienend wonen is misschien een stap te ver maar je kunt beginnen met energieneutraal te wonen. Daar zal iedereen de komende jaren steeds meer naar gaan leven.

Isoleren
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een derde van de CO2 uitstoot. Dit komt door de energie die gebruikt wordt om ruimtes te verwarmen, verlichten en door de productie van materialen voor de bouw. Dat kan ook anders! Bijvoorbeeld door het goed te isoleren van je huis. Hiermee bespaar je veel energie. Zorg voor goed glas in je ramen. Deze isoleren beter, houden de warmte lekker binnen en geluid en koude buiten.

Zonnepanelen
En zonnepanelen. Heb jij ze al op je dak liggen? Het is in eerste instantie een flinke investering maar blijkt op lange termijn zeer voordelig te zijn. Eigen stroom opwekken met zonnepanelen is een groene manier van opwekken van stroom. Te veel energie opgewekt? Deze lever je weer terug en kun je een vergoeding voor krijgen.

Koken kun je ook elektrisch, op inductie. Dan kook je dus met je eigen opgewekte energie via je zonnepanelen. Een mooie stap om te beginnen met verantwoord en energieneutraal wonen. Wist je dat zonnepanelen ook de waarde van je huis verhogen? Nieuwe bewoners kunnen deze overnemen en daarnaast verbeter je het energielabel van je huis.

LED
Kijk ook eens naar je lampen. Gebruik je al led in plaats van gloeilampen. Zijn je apparaten energiezuinig of aan vervanging toe en zet je de apparaten uit als je ze niet gebruikt. Ook kun je beginnen met minimaliseren, sorteren en opruimen van spullen die je niet meer nodig hebt.

Energieneutraal en zelfvoorzienend wonen
Als je nog verder wilt gaan naast je eigen elektriciteit opwekken kun je ook nog je eigen eten verbouwen in een permacultuurtuin, drinkwater filteren en afvalwater zuiveren. Laat je huis duurzaam bouwen en optimaal isoleren. De energie van je zonnepanelen kun je opslaan in een accusysteem. Elektrische auto’s kun je hiermee opladen, de vloerverwarming en je elektrische boiler. Dus gewoon lekker comfortabel in je droomhuis en warm douchen!