Tuinkalender: tuinieren in november en december!

In het begin van deze maand heeft de spreuk 'November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen' zich eer aan gedaan. Nu de wind en de regen echter minder lijkt te worden, wordt het weer tijd om de tuin in te gaan. Er is nog genoeg te doen voor de winter aanbreekt!


Tuinieren tuinkalender

Winterproof

1. Sluit voordat de vorst begint de buitenkraan af. Laat de tuinslang leeglopen en berg hem op zonder knikken. Laat ook de regenton leeglopen. Een houten ton moet je juist niet leeg laten lopen, om krimp te voorkomen.

2. Maak gladde terrassen en paadjes algenvrij.

3. Controleer of afgevallen bladeren de goot niet verstoppen.

4. Maak de tuinmeubelen schoon en spuit wat olie tussen scharnierende delen. Zet de meubelen binnen, als het kan.

5. Plaats de niet-winterharde potten in de winteropslag. Maak ze van tevoren schoon, zodat je ze volgend jaar zo weer kunt gebruiken.

6. Controleer of alles stormvast zit zoals klim- en leiplanten. Check ook de boombanden bij bomen die de laatste 2 jaar geplant zijn.

Tuinieren tuinkalender


Tuinieren tuinkalender

Bloemen en planten

Haal zomerbloeiende bollen en knollen uit de grond en bewaar ze op een vorstvrije plek. Deze open plekken kunnen opgevuld worden met bijvoorbeeld bolgewassen of violen. Dit geeft in het nieuwe jaar al weer vroege bloei in de tuin. Vergeet niet de vorstgevoelige plantsoorten op tijd te beschermen tegen (strenge) vorst. Dit kan door deze planten in te pakken met gedroogd riet of noppenfolie. Rozen bescherm je tegen vorst door ze rond de basis 'aan te heuvelen' (er grond tegenaan brengen). November is een prima tijd om heesters, hagen en bomen te planten. Maak altijd een flink plantgat waar de wortelkluit royaal in past. Plant de struik of boom niet dieper dan dat hij in zijn pot stond of als de plantdiepte van de kwekerij.

Tuinieren tuinkalender


Tuinieren tuinkalender

Snoeien

Bomen met een vroege sapstroom snoei je wanneer de bladeren er vanaf zijn gevallen. Snoei nu nog de esdoorn, berk, notenboom en druif. Snoei je deze soorten te laat (na half januari) dan kunnen ze gaan bloeden en zelfs doodbloeden. Rozen mogen wel wat worden ingekort voor een mooier beeld maar het echte snoeien mag pas na de winterperiode. De meeste, niet vorstgevoelige, heestersoorten kunnen nu worden gesnoeid en uitgedund. Laat de vaste planten en siergrassen zoveel mogelijk staan, het afgestorven blad en uitgebloeide bloemen geven in de winter vaak nog een mooi beeld, het is een natuurlijke bescherming tegen vorstschade en onze dieren en insecten zijn er zeer dankbaar voor.

Gazon

Ga door met grasmaaien tot de temperatuur beneden de zes graden is. Dan groeit het gras niet meer. Maai nu niet te kort: siergras op drie centimeter en speelgras op vier centimeter. Valt er nog blad op het gras, hark dat dan weg zodat het gras niet verstikt. Onder blad kunnen ook schimmels en ziektes hun kans grijpen.


Heb je geen tijd of vind je het te nat en koud? GesselGroen helpt graag met het winterklaar maken van je tuin! We staan je graag te woord op 0488-442867.

Tuinieren tuinkalender