Valt de tuin onder jouw inboedel?


Met een inboedelverzekering verzeker jij de inboedel in je woning, maar hoe zit het eigenlijk met de inboedel in je tuin? Als je een schitterende loungeset hebt gekocht, mooie grote plantenpotten of een dure parasol wil je natuurlijk weten of dit onder de dekking van de verzekering valt. Wij hebben het voor je uitgezocht.

 

Diefstal en vandalisme
Over het algemeen valt jouw tuin onder de inboedelverzekering. Schade aan bijvoorbeeld tuinmeubelen, maar ook wasgoed of de vlaggenstok, worden vanuit deze verzekering vergoed. Wel zijn er een aantal algemene voorwaarden waar je rekening mee moet houden en gelden er specifieke voorwaarden per verzekeraar. Eén van de belangrijkste eisen is dat de inboedel zich in de tuin, op het balkon of het dakterras moet bevinden. Dit wordt het risico-adres genoemd. Staan jouw spullen hier niet? Dan is de inboedel in de tuin niet verzekerd. Lees de polisvoorwaarden altijd goed door om te kijken welke voorwaarden jouw verzekeraar hanteert. De verzekering komt goed van pas bij diefstal en vandalisme. Verzekeraars vergoeden deze schade namelijk wanneer je de inboedel verzekerd hebt. In het geval van diefstal moet er wel sprake zijn van braaksporen en bij vandalisme is het noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat de dader jouw tuin ten onrechte is binnengedrongen. De kans bestaat dat de kosten beperkt vergoed worden als je de tuinmeubelen niet in een berging opslaat of als je geen goed slot op de poort hebt zitten.

Tuin inboedel verzekeren REALISEER JE DROOMTUIN

Schade aan tuinmeubels door storm
In veel gevallen krijg je schade aan tuinmeubels vergoed bij beschadiging door storm als er sprake was van ten minste windkracht 7. De bebouwing in de tuin, zoals bijvoorbeeld een tuinhuisje of schutting, zijn vaak via de opstalverzekering verzekerd.

Verzekering voor luxe items
Er zijn spullen die niet standaard thuishoren in de tuin en die duurder zijn dan de standaard tuinset, zoals bijvoorbeeld een jacuzzi. Het kan zijn dat er andere voorwaarden gelden voor deze items. Zo is het mogelijk dat sommige verzekeraars maximale vergoedingen hanteren of dat je specifieke inboedel uit jouw tuin niet kunt verzekeren. Door inboedelverzekering vergelijken kies jij de verzekering uit die het best past bij jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je de beste prijs betaalt voor jouw verzekering.

Planten en struiken verzekeren
Enkele inboedelverzekeraars vergoeden ook schade aan de planten, struiken en bloemen in je tuin, bijvoorbeeld in het geval van brand. Je krijgt dan de herstelkosten van je tuin en de beplanting vergoed. In dit geval wordt de schade doorgaans niet verzekerd als de schade is ontstaan door het weer of als het komt door een inbraak, diefstal of vandalisme.