Van boerderij tot droomhuis

Blog / van boerderij tot droomhuis

Voor veel mensen is het een lang gekoesterde wens om te wonen in een voormalige school, fabriek, boerderij, molen of kerk. Er komen steeds meer bijzondere gebouwen op de markt die niet langer voor hun oorspronkelijke functie worden gebruikt. Als je de kans krijgt om een dergelijk pand te verbouwen naar een of meerdere woningen, levert dat unieke ruimte op die je naar eigen wens kunt vormgeven en inrichten.

Van boerderij tot droomhuis
Welke uitdagingen en vooral, welke kansen zijn er bij het verbouwen van een boerderij tot woning? Hoe behoud je de mooie, unieke elementen van het gebouw en maak je tegelijkertijd het huis comfortabel, energiezuinig en functioneel?  Laten wij dit soort uitdagingen nou nèt heel leuk vinden. De meeste boerderijen bestaan van origine uit een voorhuis en een grote veestal. Het stalgedeelte kan goed verbouwd worden tot woning: de hoge kap, de afmetingen van de oude stal en de charme van de houten gebinten constructie geven veel karakter aan je nieuwe woning. De eerste stap naar een comfortabele, energiezuinige woning is om de kap, gevels en vloer te isoleren. Daarnaast is de oriëntatie van belang. Beschikt de boerderij over vrij uitzicht? Op welk moment van de dag wil je daarvan kunnen genieten? Boerderijen zijn van origine redelijk gesloten om weer en wind buiten te houden. Vanuit de bezonning, het uitzicht en het gebruik onderzoeken we waar de entree, techniek, keuken, woonkamer en overige ruimtes het beste gepositioneerd kunnen worden.

blog / boerderij tot droomhuis

Functionele indeling met wow-factor
De entree van een woning is de eerste indruk die je krijgt van het huis. In een herbestemmingsproject kan dit vaak een uitdaging zijn. Wanneer je de kopgevels wilt benutten voor mooie leefruimten met het meeste daglicht en uitzicht, is het een goed idee om te kijken of de zijgevel gemaakt kan worden voor een entree. Meestal zijn de zijgevels van een boerderij van beperkte hoogte; de dieren hadden immers niet veel hoogte nodig. Drie mogelijke opties om de zijgevel te verhogen voor een goede entree zijn:

1. Entree in een uitbouw;

2. Entree verder naar binnen plaatsen;

3. Het dak ter plaatse van de entree optillen zodat er meer hoogte ontstaat.

In onze ontwerpen delen we boerderijen in middels functionele ruimtes mét het behoud van ruimtelijke beleving. Vides en mooie zichtlijnen zorgen voor het wow-effect. We onderzoeken hoe er meer daglicht binnengebracht kan worden en op welke plekken juist zonwering gewenst is. Nieuwe elementen, zoals vloerafwerking, trap en keuken zijn vaak modern en contrasterend met het bestaande gebouw. Dit altijd met respect voor het karakter en de uitstraling van het originele pand. Hierdoor blijven de oorspronkelijke elementen intact en ontstaat er een persoonlijke, unieke en eigentijdse woning. Heb je een bijzonder pand op het oog en wil je sparren over de mogelijkheden? Kom langs op de beurs om kennis te maken, we gaan graag met je in gesprek.