Veilig klussen en verbouwen


Kocht je in het verleden een woning, dan hoefde er vaak niet al te veel meer aan verbouwd te worden. Tijdens je zoektocht naar een woning had je immers de keuze, waardoor je een huis kon kiezen dat (grotendeels) voldeed aan je wensen. Vandaag de dag is dat heel anders. De woningmarkt is nu zo krap, dat mensen weinig te eisen of te wensen hebben. Dit zorgt ervoor dat er veel vaker achteraf nog geklust moet worden. Omdat klusprofessionals omkomen in het werk, betekent het dat mensen vaker de handen uit hun eigen mouwen moeten steken. Bij doe-het-zelvers is er echter helaas weinig aandacht voor veiligheid en bescherming. Om zonder verwondingen van het eindresultaat te kunnen genieten, vind je hieronder diverse tips om veilig te klussen.

Veilig klussen verbouwen REALISEER JE DROOMHUIS

Beschermende werkschoenen
Een van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam bij het klussen zijn je voeten. Zo kan er iets zwaars of vallen, of kunnen ze bekneld raken. Het dragen van goede schoenen, zoals de beschermende werkschoenen van Engelbert Strauss, is dan ook zeker geen overbodige luxe. Een verstevigde neus verkleint de kans op een blessure aanzienlijk, en zolen met goede grip zorgen ervoor dat je minder snel valt of uitglijdt. Wil je antwoorden op vragen zoals ‘Welke werkschoenen heb ik nodig?’ en ‘Wat zijn goede werkschoenen?’? Engelbert Straus biedt een zeer ruim assortiment, en helpt je om de juiste werkschoen voor jouw klus te vinden.

Stevige maar flexibele werkhandschoenen
Nog twee van die nogal uitstekende lichaamsdelen die erg kwetsbaar zijn, zijn je handen. Een deel van deze kwetsbaarheid kun je wegnemen door stevige werkhandschoenen te dragen. Let er echter wel op dat ze flexibel zijn. Door een te stug materiaal kun je juist weer gevaarlijke situaties creëren omdat je je handen niet goed kunt gebruiken.

Stevige en comfortabele werkkleding
Voor werkkleding geldt vooral dat het stevig moet zijn en comfortabel moet zitten. Het mag niet te strak zitten. Maar ook zeker niet te los, om te voorkomen dat je ergens achter blijft haken. Wat zeker niet mag ontbreken? Praktische oplossingen zoals extra zakken! Zo kun je altijd je  benodigde gereedschap bij je dragen.

Andere beschermende materialen
Naast de juiste kleren, schoeisel en handschoenen zijn er nog andere materialen die tijdens het klussen bescherming bieden. Afhankelijk van de werkzaamheden die je gaat uitvoeren kan het bijvoorbeeld verstandig zijn een helm op te zetten, of gebruik te maken van een mondkapje, stofmasker, veiligheidsbril of gehoorbescherming.

Werk als een professional
Er zijn allerlei regels waaraan professionele bouw- en klusbedrijven zich verplicht moeten houden. En dat heeft een reden. Klussen en bouwen brengen risico’s met zich mee, en voorzorgsmaatregelen, het juiste gereedschap en beschermende materialen, kleding en schoeisel verminderen de kans op lichamelijk letsel. Mensen die klussen in of rond hun eigen woning vergroten hun eigen veiligheid door te werken als een professional. Zo kun je onbezorgd genieten van de nieuwe inrichting van je woning, of van een duurzame woning!