Veilig springen in je tuin


De jump XL trampolineparken zijn populair bij kinderen. Het springen van trampoline naar trampoline is een spannende bezigheid. Het is ook een officiële wedstrijdsport. trampolinespringen is meer dan op en neer springen. Schroeven, salto’s en draaien zo hoog mogelijk.

Beweging
Door te springen op een trampoline leer je je spieren te coördineren en te beheersen. Het gevoel voor evenwicht wordt verfijnd. Net als het gevoel voor ritme, tempo en evenwicht. Trampoline springen versterkt spieren en stimuleert gewichtsverlies. Tijdens het trampoline springen activeert het lichaam energie en stimuleert het al de lichaamsdelen. Bij een springcessie verbrand je behoorlijk wat calorieën. Volgens onderzoekers verbrandt een volwassen persoon van 75 kilo zo’n 42 calorieën per 10 minuten.

Veiligheid
Volgens Veiligheid.nl moeten veel mensen zich in de ziekenhuizen laten behandelen na een trampolineongeluk. In 2019 waren dat er ruim twintig per dag. In de helft van de gevallen was het letsel ernstig. De meeste blessures zijn breuk aan de pols, sleutelbeen en enkel, maar bij tien procent betrof het hersenletsel.

In veel voorschriften wordt vermeld dat er per keer één persoon gebruik kan maken van de trampoline. Kinderen gaan tegelijkertijd springen met als risico dat een zwaarder kind het andere kind min of meer gekatapulteerd wordt. Een sterk veiligheidsnet moet voorkomen dat het kind van een hoogte valt. Ingegraven trampolines hebben geen hoogteverschil en zijn daardoor een stuk veiliger.

Veiligheidsmaatregelen
Een vangnet is inmiddels verplicht. Dit geldt niet voor de modellen die je moet ingraven, de zogeheten in ground trampoline. Een ingegraven trampoline is natuurlijk altijd veiliger, omdat je niet van grote hoogte kunt vallen. Maar de meeste exemplaren die bij particuliere tuintjes staan zijn de staande trampolines. Een veilige trampoline vereist minimaal een obstakelvrije zone van minimaal 2,5 meter. In veel tuinen zijn er tegels naast de trampoline of paaltjes, hekjes of muurtjes. Bij veel particulieren ontbreekt ook het veiligheidsnet, of het net is te laag. Trampolines dienen periodiek gekeurd te worden op loskomen van onderdelen en de aanwezigheid van scherpe randen en punten. De kwaliteit van het staal en de beschermrand bepalen de veiligheid van de trampoline.

Trampolines zijn heel goed voor kinderen. Voor de conditie, kracht en de coördinatie. Waar het fout gaat is als een heleboel kinderen tegelijk de trampoline opgaan. Houd altijd toezicht bij springende kinderen en stel als minimumleeftijd zes jaar. Zorg voor een degelijke trampoline en controleer die regelmatig op veiligheid.