Verduurzamen met een lening


Steeds meer woningeigenaren investeren in het verduurzamen van hun woning. Dat is ook nodig, want in 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens van het aardgas af zijn. Daarnaast is een energiezuinige woning ook voordelig voor de eigenaar. De energierekening wordt namelijk lager en het wooncomfort wordt groter. Er zijn verschillende leningen beschikbaar waar mensen gebruik van kunnen maken om hun woning te verduurzamen.

Energiebesparing via de hypotheek
Het is soms mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Hierbij kan men denken aan het isoleren van de woning, het plaatsen van een warmtepomp of HR++ beglazing. De woningeigenaar kan dan tot 106 procent van de woningwaarde lenen. De hypotheekverstrekker zal het extra hypotheekbedrag in een depot zetten en regelmatig controleren of men het geld daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Als mensen een huis kopen en direct willen investeren in energiebesparende maatregelen, dan kunnen zij bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Door het verduurzamen van de woning, stijgt de waarde van de woning.

Energiebespaarlening
Voor mensen die niet veel spaargeld hebben kan de Energiebespaarlening uitkomst bieden. Deze lening wordt verstrekt door het Nationaal Energiebespaarfonds. Woningeigenaren kunnen dan maximaal € 25.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Maximaal 75 procent van de lening mag gebruik worden voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. Afhankelijk van hoeveel energie huishoudens gebruiken kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken.

De Duurzaamheidslening
Sommige gemeenten bieden de Duurzaamheidslening aan. Dit houdt in dat een particulier bij de gemeente geld leent uit een speciaal fonds om de eigen woning energiezuinig te maken. Dat geld kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Op deze manier hoopt de gemeente dat de CO2-uitstoot in de gemeente wordt teruggedrongen. Woningeigenaren kunnen minimaal €2.500 en maximaal €25.000 lenen, tegen aantrekkelijke voorwaarden. Het verschil tussen de Duurzaamheidslening en de Energiebespaarlening is dat de Duurzaamheidslening regionaal wordt ingevuld en de Energiebespaarlening op landelijk niveau.

Geld lenen bij de bank
Tot slot kunnen woningeigenaren ook bij de bank een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Zo biedt de ALFAM (100 procent dochter van ABN AMRO) een duurzame lening aan, namelijk Greenloans. Met het geleende geld kunnen woningeigenaren investeren in maatregelen zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Bij De Rabobank is het mogelijk om online de Duurzaamheidslening af te sluiten, tegen een lage rente. De looptijd van deze lening is maximaal tien jaar. Woningeigenaren kunnen maximaal €50.000 lenen. Ook bij de ING kunnen particulieren een lening aanvragen om de woning energiezuinig te maken.