Verlichting: steek tijdig je licht op!

Als u gaat (ver)bouwen, denkt u nog niet direct aan het inrichten en al helemaal niet aan de verlichting. Toch is het wel goed om hier al in een heel vroeg stadium over na te denken. Dan voorkomt u dat een plafondlichtpunt op een totaal verkeerde plaats zit of dat de wandcontactdozen net niet daar zitten waar u ze nodig heeft. Ook is het mogelijk om contactdozen in de vloer te maken, zodat u niet struikelt over het snoer van een lamp, die naast een bank staat (nog afgezien van het feit, dat het niet mooi is als er een snoer over de vloer ligt). Wandlampen geven ook een mooi effect, maar ook daar moet al in een vroeg stadium over nagedacht worden. U wil immers geen snoer over de muur zien lopen?

Men onderschat vaak het belang van goede verlichting in een interieur en ziet het vaak als een noodzakelijk iets om ’s avonds niet in het donker te zitten. Dat is jammer, omdat verlichting juist zo’n bepalende factor in het interieur is. Verkeerde verlichting kan het interieur een nare sfeer geven.


Soorten verlichting
- basis verlichting
- accentverlichting
- sfeerverlichting
- multifunctionele verlichting

Basisverlichting heeft iedereen in huis. Dit is de meest simpele verlichting, vaak aan het plafond: je zet de schakelaar om en er is licht. Meestal is dit bepaald geen sfeervol licht, dus gebruiken we dat alleen als we ergens veel helder licht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de lamp in de toiletruimte.

Accentverlichting geeft gericht licht op één plek. Voorbeelden van accentverlichting zijn bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel, een spot, die een schilderij of kunstwerk uitlicht, de leeslamp naast de bank of fauteuil, maar ook de verlichting boven het werkblad in de keuken.

Sfeerverlichting is de zogenaamde schemerlamp. Sfeerverlichting gebruik je alleen om een donker hoekje van een klein beetje licht te voorzien. Deze verlichting is meestal niet sterk genoeg om bijv. een boek bij te kunnen lezen.

Multifunctionele verlichting is een combinatie van accentverlichting en sfeerverlichting. Door middel van een dimmer kan de felheid van het licht van de accentverlichting worden teruggebracht tot zachte sfeerverlichting.


Hoe en waar pas je de verschillende soorten verlichting toe?
Vaak gaat men op een zaterdagmiddag nog even een paar lampen kopen. Men denkt daarbij niet goed na over de functie van de verlichting. Ik geef altijd de tip om ’s avonds, als het schemerig wordt, na te gaan wat u op welke plek in de ruimte doet en wat voor licht daar dan bij nodig is.
En nog een belangrijk punt, waar men vaak niet bij stilstaat: vanaf ongeveer je 50e heb je behoefte aan meer licht!

Een paar tips:
Zorg voor hoogteverschillen in verlichting. Gebruik een combinatie van hogere vloerlampen en uplighters (deze lampen schijnen naar boven ipv naar beneden), schemerlampen, schilderij- of boekenkastverlichting en spots voor een goede lichtverdeling in de ruimte.

Plaats eens een spot in grote plantenpot, die van onder af door de bladeren naar boven schijnt. Dit geeft een prachtig effect op de muur of gordijnen.

Meer informatie
Vindt u het desondanks toch lastig om zelf met de verlichting aan de slag te gaan? Het maken van een verlichtingsplan is niet zo duur. Hiermee je gericht kunt gaan shoppen en miskopen voorkomen.
Bel, mail of kijk op de website http://www.huis-en-interieur.com/verlichtingsplan.htm voor meer informatie. Of kom langs op onze stand op het Interieuradvies Paviljoen (standnr. DH17).

Ingrid Gommers
Interieuradviesbureau Huis & Interieur
info@huis-en-interieur.com
Tel. 0168-335675