Verschil tussen shutters en jaloezieën


Wanneer je op dit moment op zoek bent naar nieuwe raambekleding, dan ben je tijdens jouw zoektocht vast shutters en houten jaloezieën tegengekomen. Deze twee soorten raamdecoratie lijken erg veel op elkaar en sommige mensen gebruiken de twee termen zelfs door elkaar. Ze bestaan beiden uit horizontale lamellen, waarmee het licht gefilterd kan worden en shutters worden bovendien ook vaak van hout gemaakt. Toch zijn er ook een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden als je een keuze tussen shutters of houten jaloezieën gaat maken.

Shutters raambekleding interieur droomhuis Beurs Eigen Huis

De bevestiging
Het grootste verschil zit hem in de bevestiging van deze twee soorten raambekleding. Houten jaloezieën hangen namelijk naar beneden en kunnen worden geopend door de jaloezieën op te halen met behulp van een koord. Shutters moet je daarentegen meer zien als luiken. De shutters bestaan uit vaste panelen die open- en dichtgeklapt kunnen worden. Heb je openslaande deuren? Dan hebben shutters als voordeel dat er geen pakket met opgetrokken lamellen in de deuropening blijft hangen als de raambekleding open is.

De uitstraling
Daarnaast is ook de uitstraling van shutters anders dan de uitstraling van houten jaloezieën. Bij shutters zijn de lamellen in een vast frame geplaatst en kunnen deze versteld worden met behulp van een stang die in het midden van de lamellen aanwezig is. Bij jaloezieën zit de bediening aan de zijkant, maar zijn er juist weer koorden (of ladderbanden) tussen de lamellen zichtbaar.

Wanneer kies je voor wat?
Er zijn situaties te bedenken waarbij houten jaloezieën onpraktisch zijn in tegenstelling tot shutters zijn en vice versa. Heb je bijvoorbeeld altijd dingen in de vensterbank staan, dan is het niet zo handig om voor shutters te kiezen. Deze kan je namelijk niet openklappen zonder alle spulletjes weg te halen. Andersom is het bij naar binnendraaiende deuren niet mogelijk om met houten jaloezieen te werken, aangezien het lamellenpakket de deur dan in de weg zit. Tot slot is het juist weer alleen bij houten jaloezieën mogelijk om de raambekleding te motoriseren, zodat deze op afstand bedienbaar wordt.