Verschillende soorten LED dimmers


Niet iedere LED lamp valt te dimmen. Als iets als dimbaar niet op de verpakking staat van het product, dan zul je het licht natuurlijk niet kunnen dimmen. Het zal dus expliciet vermeld staan op de verpakking als je de LED lamp wel kunt dimmen. Dit geldt ook voor LED inbouwspots. Als dit het geval is dan zul je speciale LED dimmers nodig hebben. Daarover kun je in dit artikel meer lezen.

Soorten LED dimmers
Als je een LED dimmer wilt gaan kopen dan zul je al snel zien dat er twee verschillende soorten zijn. Deze twee typen heten fase aansnijding en fase afsnijding. Bijna hetzelfde, maar toch wel degelijk anders. Op de verpakking van het artikel staat over het algemeen vermeld welk van de twee nodig is om de LED lamp te dimmen. Daarnaast zijn er ook lampen waarbij beide soorten gebruikt kunnen worden. Daarnaast zou je in principe ook nog een universele LED dimmer aan kunnen schaffen.

Fase aansnijding
Fase aansnijding wordt op een verpakking meestal vermeld met een Engelse term. Dit kan leaning edge zijn, maar ook RL kan gebruikt worden. Fase aansnijding dimmer zijn over het algemeen de goedkopere variant van de LED dimmers, terwijl ze ook net wat verouderd zijn vergeleken met de fase afsnijding exemplaren. Een LED dimmer dat gebruik maakt van fase aansnijding werkt doordat het een ontstoringsspoel gebruikt bij het proces. Zo nu en dan kan dit ervoor zorgen dat de dimmer een beetje gaat brommen, wat natuurlijk irritant is. Zo’n 25 procent van de LED lampen die gedimd kunnen worden gebruiken de fase aansnijding LED dimmers.

Fase afsnijding
Het andere type LED dimmer wat fase afsnijding als naam heeft wordt meestal aangegeven als trailing edge of RC. Hiervoor worden dus ook weer Engelse termen gebruikt op de verpakking van de LED lamp. Fase afsnijding dimmers zijn dus eigenlijk de nieuwere variant van de dimmers. Ze hebben onder meer ingebouwde elektronica. Met behulp van de elektronica hoeft er niet meer een ontstoringsspoel gebruikt te worden. Dit zorgt ervoor dat zo’n LED dimmer helemaal geen geluid maakt.