In vijf stappen je huis bouwen

Droomt u van een huis dat helemaal aan uw woonwensen voldoet? Een huis dat u zelf bouwt op een ruime kavel van zo’n 600 m2 tot meer dan 2000 m2. Gelegen aan de rand van een dorp of stad op een mooi plekje.

De vijf stappen om zelf je huis te bouwen | Beurs Eigen Huis

In vijf stappen zelf je huis bouwen

Stap 1 & 2: Geld en grond
Bereken hoeveel je kunt lenen en hoeveel je wìlt lenen. Zorg dat er maandelijks geld overblijft om leuke dingen van te doen en te kunnen sparen. Kijk in welke gemeente zelfbouwkavels beschikbaar zijn en waar je zou willen wonen. Check het beeldkwaliteitsplan en neem een optie op de kavel.

Stap 3 & 4: Woonwensen en Architect
Zet je woonwensen op een rij. Dat is belangrijke informatie voor een architect. Kies de architect die je droomhuis gaat ontwerpen. Leg alle afspraken die je met de architect maakt vast in het contract, evenals het maximaal budget per onderdeel. 

Stap 5: Aannemer
Als de tekening van de architect akkoord is, zorgt de door jou geselecteerde aannemer ervoor dat jouw droomhuis daadwerkelijk gebouwd wordt. Check of de aannemer is aangesloten bij een garantie-instituut, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Van Kavel tot Droomwoning | Beurs Eigen Huis

Op de plaats waar vroeger veestallen in het buitengebied stonden, worden nu bouwkavels en bouwtitels uitgegeven. Ruimte voor Ruimte zorgt, samen met de gemeente, voor een stedenbouwkundige plan voor de locatie. Ook het ontwerp voor het openbare gebied wordt gemaakt en het groen en de inrichting van de openbare ruimte worden voor u verzorgt. Daar heeft u dus geen omkijken naar. 

Van kavel tot droomwoning op de mooiste plekjes van Brabant

Ronald Salters uit Cuijk is blij met het huis dat hij via Ruimte voor Ruimte kon realiseren. "Het voelt zo lekker aan vinden mensen als ze hier voor het eerst binnenkomen”, zegt hij. “Ons aardehuis is bijna energieneutraal en staat in een gezonde omgeving; dat maakt dit huis tot een heerlijke woning met lage woonlasten. Je hebt zelf veel invloed op de investeringskosten en de kwaliteit van het eindresultaat, maar je moet vooraf wel goed nagaan wat jouw woonbehoeften zijn.” Salters geeft nog een paar tips: “Neem de tijd om goede professionals om je heen te verzamelen. Maak daarbij onderscheid in wie je nodig hebt in de ontwerpfase, de bouwfase en de afwerkfase. Laat vervolgens de vakman zijn werk doen en vergeet nooit je waardering te laten blijken. Hij bouwt immers aan jouw toekomst!”