Vind de perfecte haag voor je tuin


Veel tuinen in Nederland zijn voorzien van een haag. In de voortuin gaat het meestal om een lage haag (gemiddeld 60-80 cm hoog), die vooral bedoeld is om de erfgrens duidelijk aan te geven. In de achtertuin wordt ook wel gebruik gemaakt van hoge heggen om zo de privacy te waarborgen. Een haag of heg is niet alleen mooi, maar ook duurzaam en goed voor de natuur. Met deze tips vind je de perfecte haag voor jouw droomtuin.

Haag droomtuin inspiratie Realiseer je droomtuin

Tip 1. Bekijk de verschillende soorten heggen
Er zijn enkele soorten heggen die heel veel voorkomen. Zo is de taxushaag erg bekend, evenals de buxus. Ook de haagbeuk en de beukhaag zijn erg populair. Het is goed om eens rond te snuffelen wat er nog meer mogelijk is. Want er zijn meer dan 20 verschillende soorten heggen en hagen. Genoeg keus dus, ook als je iets origineels wilt! Zoek je een speciale haag, dan is www.haag-heg.nl een goede plaats om je zoektocht te beginnen.

Tip 2. Wintergroen of niet?
Je kunt planten grofweg opdelen in twee groepen: planten die groen blijven in de winter en planten die kaal worden. De niet-groenblijvende hagen bestaan uit struiken die in de herfst hun blad verliezen. Sommige struiken, zoals de haagbeuk, houden hun verdorde blad vast tot in het voorjaar. De wintergroene hagen blijven, zoals de naam al zegt, gewoon groen in de winter. Een voorbeeld hiervan zijn de buxus, laurier en taxus.

Haag droomtuin inspiratie Realiseer je droomtuin

Tip 3. Een blikdichte haag
In de voortuin maakt het waarschijnlijk niet veel uit of mensen door de haag hen kunnen kijken. Aan de zijkant of achterkant van de woning is dat wel fijner. Er zijn veel heggen die wel hoog worden, maar niet helemaal dicht groeien. Andere groeien juist zo dicht dat je er met geen mogelijkheid doorheen kunt kijken. Bij de planten staat dit vrijwel altijd vermeld. Onthoud dat een heg in de zomer blikdicht kan zijn, terwijl in de winter misschien niet blikdicht is als hij kaal wordt.

Tip 4. Hoge of lage heg
Heggen zijn er in allerlei soorten en maten. Allereerst is het de vraag welk doel de heg heeft. Is het slechts een kleine erfafscheiding, dan hoeft de haag niet hoog te zijn. Is hij echter bedoeld om privacy te geven, dan kies je een hoge heg van wel 1,80 of 2 meter hoog. Natuurlijk houd je er rekening mee dat een kleine heg groter wordt. Wil je snel een heg die zijn doel kan dienen, dan koop je de heg op (bijna) de hoogte die je wilt bereiken.

Tip 5. Onderhoud
De ene heg heeft meer onderhoud dan de andere. De meeste heggen zijn goed bestand tegen droge of koude periodes. Het verschil zit hem vooral in de groei en de frequentie van snoeien van de haag. De ene haag moet maar één keer per jaar gesnoeid worden, de andere haag wel twee of drie keer. Verder is het afhankelijk van de haag wanneer deze gesnoeid moet worden en hoe snel hij groeit. Een snelgroeiende heg vergt veel meer onderhoud dan een langzaam groeiende heg. Hoe snel een heg groeit is niet alleen afhankelijk van het ras, maar ook van de kwaliteit van de bodem in de tuin.

Tip 6. Eigenschappen van het blad
Als laatste komende we bij de eigenschappen van het blad. Veel heggen hebben kleine, zachte bladeren. Maar er zijn ook wat prikkelige exemplaren zoals de taxus. Een hulst heeft scherpe stekels aan de bladeren, terwijl diverse andere haagplanten stekels aan de takken hebben. Stekels kunnen een voordeel hebben: ze werken goed om indringers te weren. Bovendien zijn er diverse vogels die graag hun nestje bouwen in prikkelige hagen, omdat ze dan minder worden lastiggevallen door katten. Een prikkelhaag is natuurlijk minder praktisch als je er vaak vlak langs moet of als je kinderen hebt.

Veel mensen denken dat de keus voor verschillende hagen nogal beperkt is. Toch valt dat reuze mee. Er zijn meer soorten hagen dan je denkt. Je kunt een haag bestellen per meter, waarbij de leverancier een vast aantal planten per meter rekent, of je bestelt de haag per plant. In veel gevallen moet je de heg zelf planten, hoewel je dit natuurlijk ook door een hovenier kunt laten doen.