Voorkom keuzestress


Ben je van plan om een huis te bouwen of verbouwen en zie je door de bomen het bos niet meer? Geen idee waar je moet beginnen? Houd de regie in eigen hand en voorkom keuzestress met onderstaande handige checklist. In zes stappen naar jouw ideale interieur!

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur advies inspiratie

1. Stijl en sfeer

Je bepaalt eerst de stip aan de horizon. Daarna kun je weloverwogen keuzes maken, zodat er een samenhangend geheel ontstaat. Een moodboard is dé manier om jouw woonstijl te bepalen. Een interieurprofessional  kan hierbij helpen. Een moodboard vertelt iets over kleur, vorm, materiaal en structuur. Dit kunnen beelden van materialen en interieurfoto’s zijn . Dat wordt de leidraad voor je nieuwe huis.

2. Vloer en keuken

De woonsfeer die je hebt gekozen, ga je vertalen naar de basis van het huis: de vloer en de keuken. Kijk niet alleen of je de vloer mooi vindt, maar denk ook aan de praktische kanten.

De keuken is een “meubel” voor langere tijd. De stijl van je interieur kun je mooi doorvoeren in je keuken. Het is raadzaam om een plan voor je keuken te hebben voordat je de keukenzaak inloopt. Vind je niets dat bij je stijl past? Denk dan aan een keuken op maat! Die zijn vaak nauwelijks duurder dan kant en klare keukens.

 

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur advies inspiratie

3. Indelings- en meubelplan

Bij de indeling van je woning ga je kijken wat belangrijk is voor jou. Leef  je in de keuken? Of kijk je veel tv? Inventariseer je wensen. Een interieurontwerper weet hoeveel ruimte je voor bepaalde functies nodig hebt. Maar ook hoe je zorgt voor mooie zichtlijnen en hoe je het licht maximaal je woning binnen kan laten vallen. Meestal kan er veel meer dan je denkt.

Wanneer je de meubels die ingetekend staan bij elkaar gaat of laat zoeken in de juiste stijl, ontstaat je meubelplan. Je hoeft alleen te kiezen uit meubels die passen bij je moodboard! Zo ontstaat jouw stijl!

4. Materiaal- en kleurenplan

De vraag is nu: welke kleuren en materialen gebruik je om de sfeer van het moodboard naar de woning te vertalen. Alle kleuren en materialen moeten elkaar een keer hebben geraakt. Neem de staal van de vloer mee naar de keuken of andersom. Zo krijg je een samenhangend geheel. Kleuren kies je van schaars naar minder schaars. Als laatste kies je de exacte kleuren voor de wanden omdat verf in veel meer nuances verkrijgbaar is dan de stof van je bank. Een ontwerper kan een uitgebalanceerd kleur- en materialenplan voor je maken. Daarmee kun je zelf op pad.

 

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur advies inspiratie

5. Lichtplan

Je kunt pas een goed lichtplan maken, als je weet hoe je indeling wordt! Heel vaak moet je dit al in een vroeg stadium aangeven bij de aannemer. Een lichtplan is redelijk complex en het is verstandig om hierbij hulp van een interieurontwerper in te schakelen. Een lichtplan bestaat uit basisverlichting (de lampen die je aan doet als je binnen komt), functionele verlichting (denk aan een leeslamp, werklicht) en sfeerverlichting ( bijvoorbeeld een tafellamp in een donkere hoek). Een goed lichtplan heeft deze drie soorten verlichting in een goede verhouding en op verschillende hoogtes.

6. Styling

Als laatste style je je woning. Kijk eerst wat en waar je iets wilt plaatsen en welke kleur het moet hebben. Je moodboard is weer je leidraad. Niet overal hoeft iets te staan. Misschien heb je nog een mooi item in huis met een verhaal. Koop liever minder spullen van mooie kwaliteit, dan dat je je huis vol zet met prullaria.

Heb je zelf geen tijd, zin of aanleg om bovenstaande stappen te doorlopen? Schakel dan in een vroeg stadium een TopInterieurOntwerper in. Dan haal je het maximale rendement uit het advies. Een goed advies is goedkoper dan je eerste vergissing. Kijk voor een interieurontwerper bij jou in de buurt. Wij werken verspreid over het hele land, dus er is altijd iemand in jouw regio!

Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur advies inspiratie
Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen interieur advies inspiratie