Welk schilderij hang jij aan de muur?


Nederland mag je toch wel zeker een schilderij land noemen. Een paar van de grootste schilders ter wereld zijn nota bene geboren en opgegroeid in ons kikkerlandje. Hierbij kun je natuurlijk onder meer Vincent van Gogh en Rembrandt denken. Nog altijd zijn we veel bezig met schilderijen. Zo zijn er genoeg hobby-schilders in ons land te vinden, terwijl in de meeste huizen in Nederland ook schilderijen hangen aan de wanden. Dat is niet vreemd. Een schilderij kan je woning namelijk een gezellige sfeer geven. Inmiddels vind je dit type wanddecoratie in allerlei verschillende uitvoeringen, terwijl ze ook vaak verschillen qua formaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat er voor ieders budget en smaak wel een geschikt schilderij te vinden is. Het is bovendien verstandig om te kiezen voor een schilderij dat gemaakt is van canvas, waar veel verschillende varianten van te koop zijn. Het kan zeker lastig zijn om te bepalen welk exemplaar jij aan wilt schaffen, maar met behulp van dit artikel wordt de keuze hopelijk wat eenvoudiger.  

Kleuren of toch zwart wit?
De meeste mensen vinden dat een schilderij echt een eyecatcher moet zijn in je interieur. Het zal dan een grote invloed hebben op de sfeer van je woning. Dit is met name mogelijk met behulp van een schilderij dat veel vrolijke kleuren heeft. Zo zal het direct de blik vangen als je het huis binnenstapt. Toch is niet iedereen hier fan van. Anderen vinden juist dat een schilderij weinig effect moet hebben op je woonstijl. Dan zou het beter kunnen zijn om een zwart wit exemplaar aan te schaffen. Het grote voordeel van zo’n schilderij is dat het niet alleen sfeervol is, maar het is ook nog eens tijdloos. Dit is in principe niet het geval bij een schilderij met diverse kleuren. 

Diverse formaten
Zoals eerder al genoemd is, variëren de schilderijen ook op basis van het formaat. Als jij graag van de schilderij een ware blikvanger wilt maken dan is het aan te raden om een groot exemplaar te kopen. Een kleiner schilderij is juist een goed idee als je weinig ruimte hebt om het op te hangen. Daarnaast zal een kleinere variant ook wat minder invloed hebben op de sfeer van je woning. Bovendien kun je er dan voor kiezen om meerdere kleine schilderijen op te hangen aan de muur. Zo kun je er bijvoorbeeld een mooie collage van maken of zelfs een waar patroon. 

Voor welke print ga jij?
Natuurlijk verschillende schilderijen ook als je kijkt naar het uiterlijk. Met andere woorden, ze zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen qua print. Dit is wel belangrijk, want de schilderij waarvoor jij gaat moet precies passen bij je woonstijl. Het is dus verstandig om een exemplaar aan te schaffen dat past in deze stijl. Dit moet normaal gesproken wel goed komen, want er zijn zoveel schilderijen te koop anno 2020. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een exemplaar waarop een landschap staat, maar ook een dierenschilderij kan een goede keuze zijn.