Welk type huis is jouw droomhuis?


Er zijn heel veel verschillende soorten woningen. De vraag is welke jij gaat kiezen als je zelf je woning gaat bouwen of een bestaande woning koopt. In dit artikel zetten we drie huistypen op een rij die vandaag de dag populair zijn op de markt. Misschien staat jouw droomhuis er ook wel tussen.

Schuurwoning
Een woningtype waar je niet heel snel aan denkt, maar dat wel snel aan populariteit wint, is de schuurwoning. Hij ziet er inderdaad precies zo uit als je zou verwachten: als een grote schuur waar een woning van gemaakt is. Hiervoor heb je een vrije kavel nodig, bij voorbaat in een rustige omgeving zonder directe buren.

Grote ruimtes die op organische wijze met elkaar verbonden zijn, vormen de kenmerkende eigenschappen van een schuurwoning. Als je weet hoe je de woning gaat gebruiken en wat je belangrijk vindt, kun je hem inrichten zoals jij wilt. Bijvoorbeeld met veel glas of juist alleen op bepaalde plaatsen. Je kunt hem zo duurzaam laten bouwen als jij wilt.

Levensloopbestendig huis
Uiteraard heeft de vergrijzing van ons land gezorgd voor een flinke toename in de populariteit van levensloopbestendige huizen. Mocht je daarbij denken aan een saaie bejaardenwoning, dan heb je het mis. Je kunt namelijk kiezen uit zeer mooi ontworpen woningen die tegelijkertijd voorzien zijn van alle wensen en eisen die je als bewoner hebt zodra je ouder wordt.

Wil je comfortabel en letterlijk zonder drempels kunnen wonen voor de rest van je leven, dan is het belangrijk dat de architect hier rekening mee houdt. Het liefst wil je dan alles op de begane grond gesitueerd hebben, zodat je niet naar boven hoeft als je later slecht ter been bent. Het type woning is dan alsnog in te vullen, zoals een patiowoning, een bungalow of een schuurwoning. Alles kan gemaakt worden zoals jij het wilt hebben.

Tiny house
De afgelopen jaren is het tiny house ook bezig met een flinke opmars. De grote voordelen van zo’n klein huis zijn natuurlijk de geringe kosten en de verbetering in duurzaamheid die je hiermee realiseert. Er zijn diverse opties, maar het blijft natuurlijk wel deels een keuze uit idealisme. Je moet het dus écht willen, want je geeft veel ruimte op.

Welk type huis je ook kiest, het begint vaak met nadenken over de financiering ervan. Of je dan voor een annuïteitenhypotheek kiest of voor een ander type hypotheek, het is goed om de verschillende opties naast elkaar te zetten en je te laten adviseren over de beste keuze.