Welke wielen voor jouw meubelstuk?


Meubelwielen worden veelvuldig gebruikt door doe-het-zelf meubelmakers. En dat is niet verrassend, want met meubelwielen maak je een meubelstuk bijzonder functioneel en geef je het een stijlvolle, ietwat industriële uitstraling. Bokwielen en zwenkwielen zijn de meest gebruikte meubelwielen. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen deze twee wielsoorten en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Wat is het verschil tussen bokwielen en zwenkwielen?
Zowel bokwielen als zwenkwielen vinden hun oorsprong in de transportwereld, waar ze zich bevinden onder allerlei apparaten en hulpmiddelen. Door hun draag- en rolvermogen en industriële looks, hebben beide wielsoorten inmiddels ook hun weg naar de woonwereld gevonden en worden ze veelvuldig bevestigd onder allerhande meubelstukken.
Het voornaamste verschil tussen de twee wielsoorten is dat zwenkwielen volledig om hun as kunnen draaien, terwijl bokwielen enkel voor- en achteruit kunnen bewegen. Dit maakt zwenkwielen wendbaarder dan bokwielen.

Waar moet je aan denken bij het gebruik van bokwielen en zwenkwielen?
Als je bokwielen of zwenkwielen onder een meubelstuk wilt gaan bevestigen, is het verstandig om goed na te denken over hoe, waar en waarom je de meubelwielen precies wilt gaan gebruiken.

  • Functionaliteit: Bepaal onder welk meubelstuk je de meubelwielen wilt gaan bevestigen en wat de functie van de meubelwielen dient te zijn.
  • Wielgrootte: Bepaal hoe groot de wielen dienen te zijn.
  • Loopvlak. Bepaal welke bandsoort (ook wel ‘loopvlak’) gewenst is.
  • Draagvermogen: Bepaal het nodige draagvermogen van de wielen.

Hoe gebruik je bokwielen en zwenkwielen?
Zwenkwielen en bokwielen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar kunnen ook uitstekend met elkaar worden gecombineerd. Op die manier maak je gebruik van de functionaliteit van beide wielsoorten

  • Enkel zwenkwielen: Het meubelstuk is zeer wendbaar. Ieder onafhankelijk wiel kan alle kanten op worden gestuurd. Het meubelstuk heeft hierdoor een kleine draaicirkel, maar kan wel wat gaan ‘zwabberen’ bij verplaatsing.
  • Enkel bokwielen: Het meubelstuk kan naar voren en naar achteren worden bewogen, maar kan niet worden gestuurd.
  • Twee bokwielen, twee zwenkwielen: Het meubelstuk kan eenvoudig in één rechte lijn worden bewogen, maar ook worden gestuurd. Dit heet ook wel het ‘winkelwageneffect’ en wordt vaak toegepast in de woonwereld.