Zelf een aanbouw of uitbouw maken


De afgelopen jaren steeg het aantal mensen dat graag een woning met meer woonoppervlakte wil, mede door de opkomst van het hybride werken. Maar de woningmarkt is al lange tijd erg onrustig. Mede vanwege de lage hypotheekrente en de grote vraag stegen eerst de huizenprijzen tot historische hoogte. Intussen is het woningtekort verre van opgelost, maar vormen de stijgende hypotheekrentes een probleem. Al met al is het voor velen al jarenlang moeilijk om een betaalbare woning te vinden die aan hun wensen voldoet. De oplossing? Je huidige huis aanpassen, en zelf een aanbouw of uitbouw maken. Hieronder vind je allerlei handige info daarover, maar ook bruikbare veiligheidstips zoals zoals het nut van veiligheidsschoenen S3.

tekening bouw realiseer je droomhuis

Sneller en goedkoper zelf (veilig) bouwen
Veel mensen hebben niet de tijd en de vaardigheden om zelf grote projecten in huis op te pakken. Zij kunnen een renovatie of het bouwen van een aan- of uitbouw dan ook beter aan een aannemer uitbesteden. Maar ben je wel handig, heb je ervaring met klussen en heb je tijd? Dan kun je het bouwen van een aan- of uitbouw of renovatie ook zelf oppakken. Hierbij kun je eventueel voor het hele zware of gevaarlijke werk apart nog een professional inhuren.
Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk veel aandacht te besteden aan veiligheid en bescherming. Een helm, handschoenen en veiligheidsschoenen S3 zijn bijvoorbeeld echt een must. Voor comfortabele veiligheidsschoenen S3 en andere werkkleding kun je terecht bij Strauss. Ze bieden bijvoorbeeld veiligheidsschoenen die volledig waterdicht zijn en goede bescherming aan je voeten bieden, en die ook nog een comfortabel zitten en er modieus uitzien.

Stappenplan aanbouw of uitbouw
Hieronder vind je een handig stappenplan voor het realiseren van een aanbouw of uitbouw. Waar moet je allemaal aan denken en rekening mee houden wanneer je zelf een aanbouw of uitbouw maakt?

bouwen realiseer je droomhuis

De oriëntatie- en tekenfase
Zet zo nauwkeurig mogelijk op papier wat je eigenlijk wil. Allereerst is het goed om te bedenken of het om een aanbouw of uitbouw gaat. Wat het verschil is tussen een aanbouw of een uitbouw? Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte – zoals de woonkamer of de keuken – vergroot, terwijl bij een aanbouw een complete aparte constructie aan het hoofdgebouw toegevoegd wordt. Andere belangrijke vragen: hoeveel extra ruimte wil je creëren? Welke afwerking van de gevels wil je? Hoeveel ramen moeten er komen, en waar? Hoe moet de ruimte verwarmd worden? En wat voor dak moet de op- of aanbouw krijgen?

De vergunning
Een andere belangrijke vraag: heb je een vergunning nodig voor een aanbouw of uitbouw? Soms wel, al mag je tegenwoordig tot vier meter diepte en vijf meter hoogte in veel gevallen vergunningsvrij bouwen. Bij je lokale omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen, en deze indien nodig direct aanvragen.

Materialen bestellen
Weet je precies hoe de aan- of uitbouw eruit moet komen te zien, en heb je de eventuele vergunning geregeld? Dan kun je de materialen gaan bestellen. Vergeet hierbij ook de benodigde werkkleding en veiligheidsschoenen S3 niet.

Aan de slag!
Zijn alle benodigde materialen binnen? Dan kun je aan de slag met de fundering, de gevels, kozijnen met ramen, het dak en de afwerking binnen!

De kosten van een aanbouw of uitbouw
Overweeg je een aanbouw of uitbouw te gaan bouwen? Dan is het goed om vooraf te weten met welk kostenplaatje je ongeveer te maken krijgt. Wat het kost om zelf een aanbouw of uitbouw te maken? Dat hangt van allerlei zaken af, zoals de grootte, de materiaalkeuze en de luxe van de afwerking. Grofweg moet je rekening houden met ongeveer 13.000 euro bij een aan- uitbouw van zes vierkante meter, 17.000 euro voor twaalf vierkante meter extra en 21.000 euro voor vijftien vierkante meter woonruimte erbij.