Zonnepanelen voor je droomhuis


Mensen zijn bij het zoeken naar een woning tegenwoordig vaak op zoek naar de meer duurzame huizen. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Grote kans dus dat je huis eerder wordt verkocht. En niet alleen dat, met zonnepanelen verhoog je ook nog eens de waarde van je huis!

Bewust kopen
Een vraag die veelal wordt gesteld bij bezichtigingen van huizen die te koop staan, is de vraag hoe het precies zit met de energierekening. Zo wordt er op gelet of het huis goed is geïsoleerd, en tegenwoordig wordt de aanwezigheid van zonnepanelen ook als een groot voordeel gezien. Dat komt met name door de invoering van het nieuwe energielabel. Daardoor wordt er veel bewuster gekocht als het gaat om huizen.

Sneller verkopen met zonnepanelen
Uit de USP Energie Monitor blijkt zelfs dat het hebben van zonnepanelen op het dak ervoor kan zorgen dat je huis sneller wordt verkocht. De reden daarvoor is dat kopers de waarde van een huis veel hoger inschatten wanneer er zonnepanelen op het dak liggen. Dat bedrag kan zelfs oplopen tot 5.000 euro. Maar klopt die waarde wel, want wat kosten zonnepanelen nu precies? Voor 8 zonnepanelen betaal je al gauw tussen de 2.850 euro en 3.750 euro. Dat is duur, maar betekent dus wel dat je huis op hogere waarde wordt geschat én het bespaart je zo’n 500 euro per jaar aan energiekosten.

Een investering die het waard is
Vaak zijn verkopers trots op het feit dat ze zonnepanelen op hun dak hebben liggen en soms maken ze daardoor een verkeerde inschatting van de extra waarde van hun huis. Er wordt gedacht dat deze waarde hoger ligt dan de daadwerkelijke waarde, doordat er is geïnvesteerd in zonnepanelen. In werkelijkheid is alleen de aankoopprijs van de zonnepanelen de extra waarde van je huis. Echter heb je als verkoper wel van het rendement kunnen profiteren, want door de keuze te maken voor zonnepanelen heb je elk jaar een veel lagere energierekening. En met die lagere energierekening heb je de investering dus zo terug verdiend!