4 Tips voor een groen gras

Niets is zo lekker als in de lente en zomer kunnen genieten van een strak gazon. Daar zul je wel wat voor moeten doen, want gras groeit niet zomaar. Zorg dus dat je er op tijd bij bent en begin in de lente alvast met de voorbereidingen voor een gezond en mooi gazon. Gras heeft jouw hulp nodig om mooi te worden en mooi te blijven. Een gezond gazon is een mooi gazon. Als je te weinig zorg besteedt aan je gazon ga je dat al snel zien. Het gras wordt dor (lees: echt niet lekker aan je blote voeten), er ontstaan bruine regio's en het onkruid slaat zijn slag. Ook voor je gazon geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met een beetje aandacht, liefde en deze 4 tips zorg je ervoor dat je gazon niet te lijden heeft onder die kwalen.

Blog - Met deze tips is het gras nooit meer groener bij de buren

Tip 1: haal je maaier uit de schuur
Het is een absolute afrader om je gras te lang te laten worden. Dat leidt er toe dat de wortels van je gras op non actief gaan. De ideale lengte voor je grassprieten is zo'n 5 centimeter. Met regelmatig maaien zorg je ervoor dat je gras nooit veel langer groeit. Zo houd je je gazon gezond. Benieuwd hoe vaak je dan moet maaien? Dat zal tussen april en september op minimaal een keer per week uitkomen, afhankelijk van je tuin en het weer. Na verloop van tijd krijg je gevoel bij de snelheid waarmee jouw gras groeit. Je kunt dan meer of minder gaan maaien. Ook fijn: maaien is een goed middel tegen onkruid dat tussen je gras begint te groeien. Voor een goed resultaat zorg je ervoor dat het afgemaaide gras niet op je gazon blijft liggen. Hark het weg of kies voor een maaien die de boel opvangt.

Tip 2: zaai bij
Heeft je gras hier en daar wat kale plekken? Dan kun je bij zaaien. Bij voorkeur doe je dit al in de lente. Dan hebben de nieuwe zaadjes de tijd om uit te komen. In de zomer ligt je gazon er prachtig bij. Een kanttekening bij deze tip is wel nodig, want er zit een grens aan de magie van bijzaaien. Als je gras er echt slecht aan toe is, kan je beter gaan voor een volledig nieuw gazon met verse graszoden. Die zijn voorgekweekt. Daardoor zijn ze al een stuk meer levensvatbaar. Bovendien heb je direct een groen landschap om op uit te kijken. Graszoden kun je leggen wanneer je wilt doordat ze wat meer tegen een stootje kunnen. Het seizoen maakt niet uit. Hoe weet je of bijzaaien nog een optie is? Dat is subjectief, maar als je meer bruin kan zien dan 

blog - gras is groener bij de buren

Tip 3: aan de slag met kalk
Kalk is een mineraal wat invloed heeft op de zuurgraad van de bodem waar je gras op groeit. Ongewenste planten zoals mos en onkruid houden niet van een kalkrijke bodem, waardoor ze wegblijven als je regelmatig je gazon kalkt. Kalk voor je gazon kan je bijvoorbeeld bij een tuincentrum kopen. Strooi uiterlijk in februari voor een heldergroen gras in de lente en zomer.

Tip 4: voed je gazon met mest
Gras heeft voedingsstoffen nodig om gezond en heldergroen te blijven. Na verloop van tijd heeft het gras alle voedingsstoffen uit de bodem via de wortels opgenomen en is er dus een nieuwe shot aan voedingsstoffen nodig. Je kunt kiezen voor kunstmest of biologische mest. Die laatste is duurzamer en effectiever. Meerdere keren mesten per jaar zorgt voor het beste resultaat. Als vuistregel geldt; bemest je gazon vlak voor een nieuw seizoen. Circa in maart, in juni en in september. Houd er rekening mee dat kalk en mest niet goed samen gaan, dus je kunt het best een maand wachten met mesten nadat je kalk hebt gebruikt.

Als je deze 'gazon geboden' trouw opvolgt, zitten je buren deze zomer jaloers naar je heldergroene gras te koekeloeren. En, veel belangrijker: je geniet er zelf elke dag van.