4 voordelen van een plissé hordeur


Dat hordeuren muggen buiten de deur houden is al lang en breed bekend, maar de veelzijdigheid van een plissé hordeur wordt nogal eens over het hoofd gezien. Want naast het tegenhouden van vervelende muggen, wespen en bromvliegen heeft een plissé hordeur een aantal andere ‘gezondheidsvoordelen’.

Zo zorgt het geplisseerde gaas van een plisse hordeur voor optimale ventilatie wanneer de deur open staat. De deur kan vaker open zonder vervelende insecten binnen te laten en daarmee ontstaat de kans om de lucht in huis vaker te verversen. Dat zorgt ervoor dat nare luchtjes, virussen en zelfs schimmels minder kans krijgen. Het gaas houdt ook pollen tegen, die vooral mensen met hooikoorts treffen. Tot slot hebben muizen en ratten en de ziekmakers die zij bij zich dragen meer moeite om huizen binnen te komen, wanneer de plissé hordeur dicht zit. Zo biedt een plissé hordeur een verrassende veelzijdigheid.

De werkzaamheid van een plissé hordeur
Voor we dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen van een plissé hordeur is het goed om te snappen hoe hij werkt. Door een plissé hordeur uit de omlijsting dicht te trekken, wordt een openstaande deur ontoegankelijk voor kleine ongenode gasten zoals insecten en ander ongedierte. Daardoor kunnen deuren vaker en zonder zorgen worden opengezet. Anders dan een openklappende hordeur werkt een plissé hordeur dus met een schuifmechanisme.

Met de kracht van slechts één vinger is de hordeur open te schuiven en met hetzelfde gemak weer dicht te schuiven. Wanneer de deur dicht geschoven wordt, verdwijnt deze geheel in de aluminium omlijsting, waardoor geen onnodige ruimte wordt ingenomen. Het zwarte of grijze geplisseerde gaas is zo fijn geweven dat het optimaal frisse lucht binnen laat, maar kleine ongewenste indringers buiten houdt. En dat levert een aantal gezondheidsvoordelen op.

Hordeur plisse REALISEER JE DROOMHUIS

Voordeel 1: geen vervelende insecten meer in huis
Insecten horen in de natuur en zijn daar ontzettend nuttig. Toch zien we de meeste insecten liever niet in huis. Muggen brengen in Nederland gelukkig niet vaak ziektes over, maar ze kunnen je met het vervelende geluid dat ze maken wel uit je slaap houden. Grotere stekende insecten kunnen wel een gevaar voor de gezondheid opleveren. Een steek van een wesp, een hoornaar of een bij is bijzonder pijnlijk en kan in het ergste geval tot een allergische reactie leiden. Eenmaal binnen kunnen stekende insecten bang of boos worden, doordat ze de uitgang dikwijls niet meer weten te vinden. Wanneer er vervolgens iemand het diertje onbedoeld aanraakt, kan er gestoken worden.

Er is dus veel aan gelegen om deze insecten buiten de deur te houden. Een plissé hordeur heeft weliswaar gaatjes in het gaas, maar dit is zo fijn geweven dat insecten hier niet doorheen kunnen vliegen. Houdt de plissé hordeur dus gesloten wanneer de deur open gaat in de zomer, en er zullen veel minder vervelende insecten het huis in komen.

Hordeur plisse REALISEER JE DROOMHUIS

Voordeel 2: frisse lucht
Frisse lucht in huis is gezond, dat weten we allemaal. En toch lukt het ons vaak niet om het huis voldoende te luchten. Eén- à tweemaal daags zouden de deuren en ramen een kwartier tegen elkaar open moeten staan, om voldoende lucht in huis te verversen. Maar als er constant ongenode gasten binnen komen vliegen, willen we de deur nog wel eens te snel dicht zetten. Het gevolg is dat er onvoldoende schone lucht binnenkomt en er binnen dus ‘vieze lucht’ ontstaat. In die vieze lucht blijven virussen langer leven, waardoor meer mensen in huis bijvoorbeeld een verkoudheid op kunnen lopen en kunnen zelfs ongezonde schimmels door het huis heen verstuiven.

Doordat een plissé hordeur de drempel voor het openen van de deur lager maakt, omdat er immers geen ongenode kleine gasten binnen vliegen, komt er vaker frisse lucht in huis, wat weer goed is voor de gezondheid.

Hordeur plisse REALISEER JE DROOMHUIS

Voordeel 3: Geen ziekmakende muizen of ratten
De meeste mensen hebben het op zijn minst één keer meegemaakt: muizen in huis. Ze zien er dan wel schattig uit, het zijn kleine slopers. Ze knabbelen aan elektriciteitsdraden en meubels en laten overal waar ze lopen urine, buiksmeer en keutels achter. In de urine en keutels die ze achterlaten kunnen gevaarlijke ziektemakers zitten, zoals het levensgevaarlijke hantavirus. Nu zijn er natuurlijk veel meer vereisten om muizen en ratten buiten de deur te houden, zoals het goed schoonhouden van de vloer en voedsel in afgesloten potten te bewaren. Maar een plissé hordeur werpt een extra drempel op. Wanneer de deur open staat en de plissé hordeur is dicht geschoven, dan zullen naast vliegende insecten ook muizen en ratten niet gemakkelijk naar binnen kunnen. Zij zullen andere manieren moeten zoeken.

Wanneer de deuren steeds zonder bescherming open staan, bestaat de kans dat muizen en ratten verleid worden de keuken of voorraadkasten te verkennen en misschien zelfs een nest in huis te bouwen. Voorkom dit door een plissé hordeur steeds dicht te schuiven, wanneer de deur open staat.

Voordeel 4: Geen pollen in huis
Het fijn geweven en geplisseerde gaas van een plissé hordeur houdt insecten en kruipend ongedierte dus tegen. Maar ook goed nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts: ook tijdens het hooikoortsseizoen kan de deur voortaan zorgeloos open. De wind blaast tijdens het hooikoortsseizoen ongemerkt talloze pollen naar binnen die bij mensen met hooikoorts vervelende allergische reacties kunnen opwekken. Het luchtdoorlatende gaas van de plissé hordeur is echter zo fijn dat het pollen tegenhoudt. Zo worden allergische reacties dus voorkomen.

Geschikt voor elke deur
Een hordeur op maat is voor elke deur geschikt. Ze zijn in standaardmaten verkrijgbaar, maar ook op maat te maken voor vrijwel elke deurmaat. Je hoeft dan zelf niet meer te zagen, want de hordeur past direct. Zelfs voor openslaande deuren en schuifpuien is de hordeur geschikt. Op die manier kan iedereen profiteren van de gezondheidsvoordelen van een plissé hordeur op maat.