5 redenen voor een houtkachel


Bij een houtkachel denk je misschien aan het feit dat dit wat ouderwets is. Hoewel je een houtkachel inderdaad veel in oudere woningen ziet, zien we het tegenwoordig ook steeds meer terugkomen in meer moderne woningen. Waar in moderne woningen vaak gebruik wordt gemaakt van een centrale verwarming als verwarmingsbron, is de combinatie van een centrale verwarming en houtkachel ook in steeds meer woningen te vinden. Waarom een houtkachel in huis helemaal niet zo’n slecht idee is? Wij zetten 5 redenen om een houtkachel te kopen voor je huis op een rij!

Houtkachel haard interieur trend Realiseer je droomhuis

Energiebesparend
Een reden waarom je zou kunnen nadenken over het kopen van een houtkachel, is omdat het energiebesparend kan zijn. Met een houtkachel ben je in staat om een specifieke ruimte in je huis te verwarmen. Dit in tegenstelling tot een centrale verwarming, die er meestal voor zorgt dat meerdere ruimtes in je huis kunnen worden verwarmd. Mocht je kiezen voor de combinatie van een centrale verwarming en een houtkachel, zou je de centrale verwarming lager kunnen zetten. In dit geval laat je de houtkachel dus meer het werk doen, waardoor je energie kunt besparen. En dat is goed nieuws, want dit kun je gaan merken aan jouw energierekening.

Je kunt hoger rendement behalen
Een andere reden om voor een houtkachel te kiezen in je huis, is omdat houtkachels een hoog rendement kunnen behalen. Dit is het geval omdat je met een houtkachel veel warmte kunt creëren, zonder dat er veel brandstof voor nodig is. Een moderne houtkachel van tegenwoordig kan wel zo’n 75% aan rendement halen en dit is uiteraard een groot voordeel.

Ruime keuze
Als je graag een houtkachel in je huis wilt hebben, kun je uit verschillende soorten houtkachels kiezen. Waar houtkachels jaren geleden allemaal vrij veel op elkaar leken, zijn er nu talloze verschillende soorten verkrijgbaar. Het is dan ook niet meer ouderwets, houtkachels van tegenwoordig zijn mooi modern. Op deze manier kun je dus makkelijker kiezen voor een houtkachel die goed past binnen jouw interieur.

Sfeervol
Een houtkachel kopen kun je ook doen omdat het heel sfeervol is in huis. Zeker in vergelijking met een centrale verwarming. Als je een houtkachel in huis hebt, kun je het mooie vlammenspel bewonderen. Dit geeft veel sfeer af, waardoor jouw interieur er ineens een stuk anders uit kan gaan zien. Een houtkachel draagt in ieder geval enorm bij aan de sfeer in je huis, dus het is zeker het overwegen waard.

Hoe dan ook heb je warmte
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een langdurige stroomstoring. En dat is natuurlijk allesbehalve fijn, want dan werkt haast niets meer. Ook de centrale verwarming stopt er dan mee. Bij een houtkachel heb je als voordeel dat je hoe dan ook warmte hebt. Mocht je dus te maken krijgen met een stroomstoring, kun je er in ieder geval met een houtkachel nog voor zorgen dat een ruimte in je huis verwarmd wordt.

Bovenstaande redenen zijn voor steeds meer mensen genoeg om over te gaan tot de aanschaf van een houtkachel. De houtkachel wordt momenteel weer steeds populairder, dus het zou zeker de moeite waard voor je kunnen zijn om dit te overwegen!